Actie om personeelstekorten in wijkverpleging
Medewerkers in de wijkverpleging gaan actie voeren. Ze noemen de teruggedraaide bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging "een mooi gebaar", maar vinden dat er nu te weinig naar de verpleegkundigen wordt geluisterd. Hoe de actie er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.
Volgens woordvoerder Meelker van de beroepsvereniging voor verzorgden en verpleegkundigen V&VN is er vanuit de beroepsgroep een initiatief gekomen om actie te voeren. "We gaan niet naar het Malieveld, al beginnen die geluiden ook op te komen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Het grootste deel van de verzorgden wil de mensen thuis niet laten zitten."
V&VN stelt dat werknemers in de wijkverpleging het werk niet meer aan kunnen. "De meeste ouderen die zorg nodig hebben wonen nu gewoon thuis, maar het personeel is overbelast en kan het werk niet niet meer aan. Tot 2025 zijn 125.000 mensen nodig in de zorg, van wie een groot deel in de ouderenzorg." Volgens de beroepsvereniging is met 100 miljoen euro heel weinig gewonnen.
Noodplan
Uit een raadpleging van de V&VN onder 17.000 leden blijkt dat de actiebereidheid onder de verpleegkundigen toeneemt. "Ze vragen om één ding: kom met een noodplan om iets te doen aan de effecten van dat personeelstekort", zegt de woordvoerder. "Huidig personeel draait extra diensten, zit ziek thuis of gaat het vak uit omdat ze het niet meer aan kunnen."