Het wapen dat het OM in beslag heeft genomen bij Jaouad A.
NOS NieuwsAangepast

Rotterdammer krijgt vier jaar cel voor beramen van terroristische aanslag

Een 31-jarige Rotterdammer is veroordeeld tot vier jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden acht jaar cel geëist.

Jaouad A. werd in december vorig jaar opgepakt na een tip van de geheime dienst AIVD. Die had A. al enige tijd in het vizier. De AIVD sloeg alarm nadat A. in een in het geheim opgenomen gesprek met twee anderen had gesproken over mogelijke doelwitten voor een aanslag.

Het Turkse consulaat werd in het gesprek geopperd, maar door A. afgewezen omdat veel Turken geloofsgenoten zijn. "Ik kies dan toch voor die Hollanders. Het zijn toch moslims. Tenzij het militairen zijn", aldus A. in het opgenomen gesprek.

Wapens

In de kelder van zijn woning in de Van Speykstraat vond de politie na zijn aanhouding een automatisch wapen met onder meer speciale pantserdoorborende munitie. In de kamer van zijn zoontje lagen 288 cobra's. Het kruit van dit illegale vuurwerk, zo'n 9 kilo, was genoeg om verschillende zware bommen te maken, stelde het OM. Op de computer van A. werd een handleiding hiervoor aangetroffen.

"Op grond van die combinatie van feiten concludeert de rechtbank dat de verdachte van plan was om een aanslag te plegen," staat in het vonnis. "Daarbij zou een aanzienlijk aantal slachtoffers te betreuren zijn geweest."

Volgens het OM was A. geradicaliseerd en hing hij sinds 2015 het gedachtegoed van Islamitische Staat aan. Dat zou ook blijken uit de vele filmpjes van IS die A. op een harde schijf had verzameld, en de radicale websites die hij bezocht. De officier van justitie zei ervan overtuigd te zijn dat met de arrestatie van A. een aanslag was verijdeld.

Tijdens zijn proces ontkende A. dat hij van plan was een aanslag te plegen. De filmpjes bekeek hij naar eigen zeggen uit nieuwsgierigheid, het automatisch wapen was door een ander in de kelder neergelegd en de cobra's waren bedoeld om te verkopen, zo stelde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl