Het wapen dat het OM in beslag heeft genomen
NOS NieuwsAangepast

Terrorismeverdachte met kalasjnikov opgepakt in Rotterdam

De politie heeft eergisteren een terrorismeverdachte opgepakt in Rotterdam. In zijn woning werd een kalasjnikov AK-47 met twee volle magazijnen gevonden, meldt het OM. De 30-jarige Nederlander die is opgepakt, wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Over zijn identiteit is verder niets bekendgemaakt, maar hij heeft een Arabische naam.

In het huis van de verdachte lagen ook vier dozen met zeer explosief illegaal vuurwerk. Ook vond de politie een groot schilderij met een afbeelding van een vlag die door IS wordt gebruikt, mobiele telefoons en 1600 euro aan contant geld. Dat is allemaal in beslag genomen.

Naar aanleiding van informatie van de AIVD heeft de landelijke recherche onderzoek gedaan, onder leiding van het landelijk parket. De aanhouding en huiszoeking werden gedaan door de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Wat de man van plan was, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of hij banden had met andere terroristische netwerken of dat hij handlangers had. Het onderzoek naar hem is nog in volle gang. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit de komende twee weken vast.

Potentieel doelwit

Het dreigingsniveau voor terrorisme is sinds maart 2013 op het één na hoogste niveau. Dat betekent dat er een reëel risico is op een aanslag.

Na de aanslagen door moslimterroristen in Frankrijk, België en Duitsland wordt Nederland ook gezien als potentieel doelwit omdat het meedoet aan de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl