1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Opnieuw aanhouding in terrorisme-onderzoek

De politie heeft vorige week in Rotterdam opnieuw een verdachte aangehouden in verband met de vondst van een grote partij munitie in Rotterdam, die bestemd zou zijn geweest voor een aanslag in Frankrijk.

De 26-jarige man van Marokkaanse afkomst zou bemiddeld hebben tussen Franse terreurverdachten en wapenhandelaren in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie maakte de aanhouding vandaag bekend.

Aanslag

De Franse terreurverdachte Annis B. werd in maart in Rotterdam aangehouden na een tip van de Franse justitie. In de Parijse woning van een andere verdachte, Reda Kriket, had de politie enkele dagen daarvoor een partij kalasjnikov-geweren en explosieven gevonden.

Kriket en B. zijn in 2015 samen in Syrië geweest voor de jihad.

Volgens de Franse justitie wilden de mannen een aanslag plegen tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Na de vondst van de wapens en explosieven bleek B. in Rotterdam te zijn. In de woning waar hij verbleef, werd 45 kilo munitie aangetroffen. Het betrof onder meer honderden patronen voor kalasjnikovs.

Geen terreurcel in Nederland

Volgens het OM is uit het onderzoek niet gebleken dat er in Nederland een terroristische cel actief was. Wel heeft een aantal personen een faciliterende rol gespeeld bij de voorbereidingen voor de aanslag, aldus het OM. Drie mannen van Antilliaanse en Surinaamse afkomst worden vervolgd omdat ze volgens het OM de munitie hebben geleverd.

Twee Algerijnen staan terecht omdat ze B. onderdak hebben geboden of zouden hebben bemiddeld bij de aankoop van de munitie. Alle verdachten wordt onder meer deelname aan de terroristische organisatie IS ten laste gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl