NOS
NOS Nieuws

Grote hoeveelheid munitie in flat terreurverdachte Rotterdam

In het Rotterdamse appartement waar de vorige week opgepakte terreurverdachte Anis B. verbleef, lag 45 kilo aan munitie. Het gaat om kogels van het kaliber 7.62, dat gebruikt wordt voor kalasjnikovs, bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket.

B. werd vorige week zondag in Rotterdam-West door de speciale anti-teurreureenheid DSI op straat aangehouden. Hij werd sinds december door Frankrijk gezocht. Hij bleek te verblijven in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat.

Voorbereiding aanslag

Justitie kwam B. op het spoor na de arrestatie van zijn vriend Reda Kriket, anderhalve week geleden in Parijs. Die reed rond in een auto die op naam stond van B. In een woning in Argenteuil vond de politie een groot arsenaal aan wapens, waaronder kalasjnikovs en explosieven. Volgens de Franse justitie was Kriket een aanslag aan het voorbereiden.

Kriket en B. zijn volgens het Franse OM tussen eind 2014 en begin 2015 samen in Syrië geweest. Kriket heeft verklaard dat B. ook in de woning in Argenteuil heeft gelogeerd. Op een simkaart die Kriket bij zich had, stonden twee Nederlandse nummers. Een daarvan leidde naar B.

Veroordeeld

Volgens de Franse hoofdaanklager reisden Kriket en B. op en neer tussen Frankrijk, België en Nederland. Het Nederlandse OM onderzoekt hoelang B. in Nederland is geweest en wat de rol is van de twee Algerijnse mannen bij wie hij verbleef.

B., die in Montreuil is geboren, blijkt al twee keer veroordeeld te zijn in Frankrijk. In 2006 kreeg hij vijf jaar voor een diefstal met geweld. Twee jaar later kreeg hij opnieuw vijf jaar cel, dit keer voor een gewapende overval. Frankrijk heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl