Het wapen dat het OM in beslag heeft genomen
NOS NieuwsAangepast

OM: acht jaar cel voor voorbereiden aanslag in Nederland

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist tegen de 31-jarige Jaouad A. uit Rotterdam wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. In de woning van de man werden vorig jaar december een automatisch wapen met pantserdoorborende munitie en een grote hoeveelheid illegale vuurwerkbommen gevonden na een tip van de AIVD.

De hoeveelheid kruit in de 288 Cobra's was bijna 9 kilo, genoeg om verschillende zware bommen te maken. Op de computer van de man vond de politie een handleiding voor het maken van een staafbom met vuurwerkkruit. Voor een dergelijke bom is maar een paar honderd gram van het explosieve materiaal nodig.

Op een harde schijf stonden 289 filmpjes van IS. Volgens de politie gaat het om extreem gruwelijke beelden van onder meer executies. Ook bezocht A. volgens het OM radicale websites en volgde hij via verschillende Twitteraccounts het nieuws in Syrië. A. was eveneens actief in een aan IS gerelateerde groep op de gratis berichtendienst Telegram. In het huis in Rotterdam vond de politie ook een schilderij van een door IS gebruikte vlag.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens A. bekeek hij de IS-filmpjes om zich op de hoogte te stellen van de activiteiten van de extremisten. "Ik ben een nieuwsgierig persoon en hou van discussies voeren", zegt hij. "Ik trek mij dingen aan, vooral als het moslims betreft. Dat zijn mijn geloofsgenoten."

Volgens het OM is A. echter geradicaliseerd en hing hij sinds 2015 het gewelddadige gedachtegoed van IS aan.

De AIVD bleek in oktober vorig jaar in het geheim opnamen te hebben gemaakt van een gesprek tussen A. en andere mannen. In het gesprek werd gesproken over bomaanslagen. Ook ging het over een aanslag op de Turkse ambassade, waarbij het Turkse consulaat in Rotterdam wordt bedoeld. A. woont daar in de buurt.

"Verderop bij mij heb je de Turkse ambassade. Het is 500 meter lopen. Je loopt daar naar binnen en je schiet of gooit dingen. Die dingen kan ik doen", zei A. in het afgeluisterde gesprek. Daarop volgde een discussie of een aanslag op de Turkse ambassade wel mag, omdat veel Turken ook moslim zijn. "Ik kies dan toch voor die Hollanders. Het zijn toch moslims. Tenzij het militairen zijn.", concludeerde A. in het gesprek.

Vertekend beeld

Volgens A. geeft het ambtsbericht van de AIVD een vertekend beeld. Er zijn volgens hem maar acht minuten uitgewerkt, terwijl het gesprek veel langer duurde. Maar volgens het OM is dankzij de tip van de AIVD een aanslag verijdeld.

"We zijn ervan overtuigd dat met de aanhouding van de verdachte veel kwaad is voorkomen. Hollanders en militairen, moslims of niet, waren klaarblijkelijk een legitiem doel", zegt officier van justitie Marieke Vreugdenhil. Ze toonde videobeelden van de kracht van explosies van zwaar vuurwerk om te illustreren dat met het in beslag genomen vuurwerk zware bommen gemaakt konden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl