Angst in Blerick: 'Er moeten eerst doden vallen voordat er iets gebeurt'

Aangepast
Het ME-busje in de wijk Smeliƫnkamp in Blerick Maino Remmers / NOS
Geschreven door
Maino Remmers
Verslaggever

Op de hoek van het winkelcentrum aan de Alberickstraat in het Venlose stadsdeel Blerick staat een busje van de ME. Agenten patrouilleren door de wijk. "Er moeten dus eerst doden vallen voordat er iets gebeurt", zegt een buurtbewoner.

Gisteren werd een 22-jarige man op straat in de wijk Smeliƫnkamp doodgeschoten. Het was het derde schietincident in korte tijd. Die hadden allemaal te maken met drugshandel. Nog niet bekend is of de schietpartij van gisteren ook om drugs ging.

Het rommelt al langer in de Venlose wijk, waar camera's aan lantaarnpalen hangen. "Om 15.00 uur vanmiddag staan de dubbel geparkeerde auto's weer bij de snackbar", zegt een bewoner. Wie tussen de struiken kijkt, ziet veel zakjes liggen die voor wiet worden gebruikt en lege ampullen waarin lachgas zat.

Drugshandel

De bewoners zeggen dat de gemeente de wijk heeft laten verloederen. Winkeliers willen wel praten, maar niet voor de microfoon. Ze zijn bang voor vernielingen.

"Het zijn hangjongeren die de hele dag niks te doen hebben", zegt een ondernemer. "Ze gaan niet naar school en hebben geen baan. Maar ze hebben wel lucratieve handeltjes."

Vooral in de avonduren worden ook auto's met Duitse kentekens gezien. Ook gaan er verhalen rond over onderlinge vetes tussen dealertjes.

Wietzakje en lachgasampullen op straat in Blerick Maino Remmers / NOS

"Het heeft een enorme impact op de kinderen, ze worden er bang", zegt een wijkbewoner. "Dat er ME-busjes vlak bij de school staan, dat is allemaal geen prettig gezicht."

Winkeliers zeggen dat het gaat om daders die uit de wijk komen. "Het geweld neemt toe, nu dus al met een liquidatie op klaarlichte dag. We praten lang met de gemeente maar het enige wat we hebben gekregen, is zeven parkeervakken voor de deur."

STER Reclame