Track 88

De moord van gisteren in het Venlose stadsdeel Blerick houdt verband met drugs, heeft de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, op een persconferentie bevestigd. Ook andere schietpartijen in Blerick van eerder dit jaar hadden te maken met drugs, zegt Scholten.

Gisteren werd een 22-jarige man in Blerick op straat doodgeschoten. Een man van 21 is voor de moord opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid, maar het is niet duidelijk of hij heeft geschoten.

Verschillende media melden dat de aanleiding van de schietpartij gisteren een ruzie was tussen Turkse en Antilliaanse jongeren. De officier van justitie kon dat niet bevestigen.

'Het is gewoon één criminele bende bij ons in de straat'

De dodelijke schietpartij van woensdag heeft een grote impact op de wijk. Scholten: "Dat was wel het heftigste incident. Op straat, veel getuigen en daarna een vechtpartij die begon in de buurt van een basisschool. Dit heeft nu onze hoogste prioriteit."

Na de schietpartij vluchtte een aantal verdachten richting een kinderdagverblijf waar ze ook doorheen renden, maakte de politie bekend. Naar twee verdachten wordt nog gezocht. Hun identiteit is bij de politie bekend.

Zo'n 200 woedende mensen kwamen na de schietpartij samen bij een flat waar de politie naar verdachten zocht. Daarbij liepen de emoties hoog op. De mobiele eenheid greep in en gebruikte de wapenstok om de menigte uit elkaar te drijven.

Drugsprobleem

Gisteren kwam de driehoek (de officier van justitie, burgemeester en politie) bijeen om over het drugsprobleem te spreken. Scholten zei tijdens het gesprek dat hij heel snel duidelijkheid wil over of er een verband is tussen de incidenten van de afgelopen tijd. "Als dat er is, zullen we ook in die richting moeten kijken naar een oplossing."

De incidenten leiden tot veel onrust in de wijk Smeliënkamp, zegt Scholten. "Mensen zijn bang." Hij heeft gisteren gesproken met bewoners. "Zij maken zich zorgen over wat er overdag gebeurt op straat."

Buurtbewoners zijn bang

Verslaggever Maino Remmers ging vanochtend rondkijken in Blerick. Hij vond daar lege zakjes op de grond waar vermoedelijk drugs in waren verpakt. Er wordt vaak gehandeld vanuit auto's, zeggen bewoners.

Ik durfde mijn kinderen vanmorgen niet eens naar school te brengen.

Buurtbewoner Blerick

Remmers sprak met buurtbewoners. Een moeder die gisteren getuige was van de schietpartij vertelde wat ze zag. "Onze kinderen moesten duiken achter auto's", zei ze. "Het is toch bizar dat dit zo op klaarlichte dag gebeurt. Die kinderen waren helemaal in paniek. Ik durfde mijn kinderen vanmorgen niet eens naar school te brengen. Dat kan toch niet."

Zij voelen zich onveilig, ondanks dat er onlangs camera's in de wijk zijn geplaatst. Sinds vanochtend staat er een ME-busje in de wijk. "Dat hebben ze een tijdje terug ook gedaan vanwege de onrust. Maar het heeft ook niet veel geholpen", zegt een buurtbewoner.

De burgemeester zegt dat hij nu gaat ingrijpen in de wijk. "En dat betekent dat we nu veel extra politie inzetten in Blerick."

Het stadsdeel Blerick is een wijk van na de oorlog met sociale en goedkope woningen uit de jaren 60, 70 en 80. "Daar zijn ook concentraties van veel Turkse mensen die er ook wonen. En we weten dat het een wijk is die veel aandacht verdient in onze gemeente", zei Scholten in het NOS Radio 1 Journaal.

STER reclame