L1
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Onrust in Blerick na nieuwe fatale schietpartij op straat

De politie heeft een verdachte aangehouden voor de moord op een 22-jarige man in Blerick. Het is een 21-jarige man uit Tegelen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid, maar het is niet duidelijk of hij heeft geschoten. De politie zoekt nog naar meer verdachten.

Het slachtoffer werd vanmiddag op straat doodgeschoten. Dat veroorzaakte veel onrust in het Venlose stadsdeel, waar inwoners spreken van een golf van geweld. Het was het derde schietincident in korte tijd. Vorige maand werd er ook al op straat in dezelfde wijk Smeliënkamp. geschoten, en in augustus werd een man van 44 voor zijn woning doodgeschoten. Ook was er een kidnapping.

Protesten

Zo'n 200 woedende mensen kwamen vanmiddag samen bij een flat waar de politie naar verdachten zocht. De emoties liepen hoog op bij de afzetting die de politie had gemaakt. Zo'n zestig man van de mobiele eenheid grepen in en gebruikten de wapenstok om de menigte uit elkaar te drijven.

Aan het begin van de avond hielden buurtbewoners een protestmars naar het gemeentehuis, meldt 1Limburg. Volgens initiatiefnemer Hakim Karim (36) leeft de buurt al maandenlang in angst en doet de gemeente er niets aan.

Aan die oproep gaven minder mensen gehoor dan Karim hoopte. "Veel omwonenden durven niet openlijk te spreken over alle problemen. Maar genoeg is genoeg. Daarom zijn we nu hier." Een groep van zo'n 30 buurtbewoners sprak uiteindelijk met loco-burgemeester Satijn.

'Het is gewoon één criminele bende bij ons in de straat'

De man die vandaag werd doodgeschoten is een neef van een voormalig lid van de Bende van Venlo, meldt 1Limburg. Die oom werd in 1994 veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Of er een connectie bestaat tussen de fatale schietpartij en de oom van het slachtoffer kan de politie nog niet zeggen.

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo wil van de politie weten of er een verband is tussen de recente schietpartijen in Blerick. Hij wil daarover binnen drie dagen duidelijkheid, zei hij op een persconferentie. De vorige schietincidenten hadden met drugshandel te maken. Of dat nu ook zo is, is nog onduidelijk.

Scholten is vanavond met de politie de wijk ingegaan. Hij wil dat "de rust terugkeert in de wijk." De komende dagen worden extra agenten ingezet. Vrijdag overlegt de burgemeester met vertegenwoordigers van politie en justitie over hoe het geweld in Blerick "bij de wortel" kan worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl