Een politieman controleert bewoners op een vakantiepark
NOS NieuwsAangepast

Vakantieparken vol met vaste bewoners (en dat vinden gemeenten maar niks)

"Ik ben ook niet blij dat ik op het park moet wonen. Ik wil graag een huurhuis." Adi Chiriac is een van de vaste bewoners van vakantiepark De Beekhorst in Epe die van de gemeente moeten vertrekken. Gisteravond demonstreerden ze op het stadhuis tegen een geplande ontruimingsactie.

"Ik ben acht jaar in Nederland. Ik ben hier met mijn vrouw, moeder, vader en mijn kleine jongen, die is geboren in Nederland", zegt Chiriac. De Roemeen heeft een vast contract, maar verdient te weinig om een huis in de vrije sector te huren.

Hij staat al jaren ingeschreven bij de woningbouwvereniging. "Ik wil een kans om te huren. Wij zijn geen criminelen, wij zijn hier alleen om te werken."

Adi Chiriac is geen uniek geval. Op recreatieterreinen en vakantieparken in Nederland wonen tienduizenden mensen permanent in chalets of stacaravans, omdat ze geen andere betaalbare woonruimte kunnen vinden. Onlangs bleek nog dat er een enorm tekort is aan woningen voor arbeidsmigranten.

Het zijn niet alleen Oost-Europeanen die op de parken wonen, ook gescheiden mannen of mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt vinden er onderdak. Voor hen is het vaak een laatste toevluchtsoord om niet op straat terecht te komen.

Onfrisse dingen

De gemeenten gaan over permanente bewoning, maar het probleem is dat ze slecht zicht hebben op wat er zich allemaal afspeelt achter de slagboom. "Ik denk dat alle gemeenten zich er intussen van bewust zijn dat ze recreatieparken meer in de gaten moeten houden dan men in het verleden deed", zegt Ad van Mierlo van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Dat is nog niet eenvoudig, omdat bijvoorbeeld niet goed wordt bijgehouden wie er allemaal op een chaletpark overnacht. Er gebeuren dan ook allerlei onfrisse dingen op de parken: drugs- en wapenhandel, uitbuiting en andere vormen van criminaliteit.

Het is een probleem waarbij de overheid ook wel erg lang heeft weggekeken.

Henk Lambooij, burgemeester Putten

Alle gemeenten op de Veluwe kampen met illegale permanente bewoning. In veruit de meeste gevallen geeft dat geen overlast, maar het is verboden en de regio heeft liever meer toeristen. Samen met tien andere Veluwse gemeenten treedt Epe op tegen de permanente bewoning. "De gemeenten zijn druk bezig om grip op die situatie te krijgen", zegt Van Mierlo.

De Puttense burgemeester Henk Lambooij, die sinds een aantal jaar ook een streng beleid voert, steekt de hand in eigen boezem. "Het is een probleem waarbij de overheid ook wel erg lang heeft weggekeken", zei hij afgelopen zomer in Nieuwsuur.

Gemeenten willen af van permanente bewoners vakantieparken

Sterker: de overheid heeft mensen verwezen naar vakantieparken als ze een nieuw huis nodig hadden, zegt Lambooij. "Niet alleen gemeenten, ook corporaties, politie en justitie hebben daaraan meegedaan. Dat weet ik zeker."

Daaraan is op de Veluwe in elk geval een eind gemaakt. De elf gemeenten willen een eind maken aan de permanente bewoning. Een andere optie is om het vakantiepark op papier om te vormen tot woonwijk. Dat gebeurt onder meer in Harderwijk en Oldebroek.

De gemeente Epe heeft de bewoners van De Beekhorst gisteravond een gesprek met de burgemeester en de wethouder toegezegd. Veel vertrouwen in de goede afloop heeft Adi Chiriac niet. "Ik krijg elke week een boete van 5000 euro met een maximum van 55.000 euro. Ik verdien 1300 à 1400 euro per maand. Dus dat is niet goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl