Gemeentehuis Epe
NOS Nieuws

Vakantieparkbewoners bezetten gemeentehuis Epe

Bewoners van chaletpark De Beekhorst in Epe hebben ruim drie kwartier het gemeentehuis bezet uit protest tegen een geplande ontruimingsactie door de gemeente. De gemeente wil dat permanente bewoners van het park vertrekken. Vaste bewoning van camping- en chaletparken is verboden in Nederland.

Bij een inval op De Beekhorst werden vorig jaar twee vuurwapens, munitie en een illegale drankstokerij gevonden. Ook werd een aantal bewoners regelmatig in verband gebracht met geweldsdelicten, drugshandel en fraude.

De gemeente legde de parkeigenaar na de inval op dat hij de permanente bewoners moest opdragen te vertrekken. Sindsdien zijn er wekelijks controles op het park en krijgen vaste bewoners hoge boetes van tussen de 5000 en 25.000 euro.

In reactie op de voorgenomen ontruiming voor permanente bewoners bezetten enkele tientallen van hen vanavond het gemeentehuis. Nadat een woordvoerder van de gemeente hun aanbood om morgen met de burgemeester in gesprek te gaan, besloten ze te vertrekken.

Overlast

De verwijdering van permanente bewoners past in het beleid van gemeenten op de Veluwe. Veel gemeenten proberen de, toch al verboden, permanente bewoning tegen te gaan. Arbeidsmigranten en mensen met een sociaal-economisch kwetsbare positie wonen op plekken die de gemeenten liever voor toerisme gebruiken. Een klein deel van hen veroorzaakt overlast.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat ruim driekwart van de vakantieparken op de Veluwe de zaken op orde heeft. Bij 18 procent van de parken zijn weleens kleine incidenten. In 7 procent van de gevallen is er sprake van serieuze leefbaarheids- en veiligheidsproblemen. Op die parken verblijven vaak bijna uitsluitend permanente bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl