NOS NieuwsAangepast

Twee vrienden probeerden het, werd het Stoptober of Floptober?

Stoppen met roken doe je vooral voor je kinderen. Met die gedachte begonnen ook vrienden Richard en Michael aan hun poging om te stoppen. "Je wil je kind wel groot zien worden, dus dat is een goede motivatie om te stoppen", aldus Richard.

De twee vrienden zijn niet de enigen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Rokers noemen de gezondheid van hun kinderen het vaakst als reden om te stoppen, zelfs nog iets vaker dan de eigen gezondheid.

Richard en Michael daagden elkaar uit. "We besloten op 1 oktober te stoppen met roken, geen sigaretten meer dus". Of ze erin slaagden, zie je in de video hieronder:

'Hij is gewoon een slappeling'

Richard en Michael deden mee aan de actie Stoptober, een initiatief van onder meer KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Dit jaar deden er ruim 55.000 mensen aan mee. Ze probeerden samen te stoppen met roken en dat werkt, blijkt uit onderzoek van het AMC. In voorgaande jaren rookte 50 procent van de deelnemers na drie maanden nog steeds niet.

Schoolplein

Ook Linda probeerde afgelopen maand te stoppen. Ze wilde het voor zichzelf, maar bij haar speelden ook vragen van haar kinderen mee. "Die vroegen: 'mama, mag ik ook een sigaretje roken?' Dat zijn vragen die je niet wil krijgen natuurlijk." Daarom deed ze mee aan Stoptober. Ze hield een blog bij over haar ervaringen.

Linda

Hoewel Linda nu een maand niet meer rookt, is de verleiding naar een sigaret er nog steeds: "De volgende sigaret ligt altijd op de loer. In de supermarkt liggen de pakjes echt voor het grijpen, je kan jezelf makkelijk weer voor de gek gaan houden."

Linda stopte al een paar keer eerder, tijdens haar zwangerschappen. Toen de kinderen geboren waren, begon ze steeds weer. Ze hoopt dat ze het dit keer wel volhoudt: "Ik wil niet meer die moeder zijn die buiten het schoolplein een sigaretje staat te roken voordat de school uitgaat. Nu besef ik: dat gaat echt te ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl