NOS NieuwsAangepast

Rokers stoppen vooral voor gezondheid kinderen en eigen gezondheid

De meest genoemde reden voor rokers om te stoppen is de gezondheid van hun kinderen. Daarna zijn de eigen gezondheid en het advies van een zorgverlener de meest genoemde redenen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een derde van de volwassen rokers deed vorig jaar een serieuze stoppoging. Dat is ongeveer evenveel als in de twee jaar daarvoor. 91 procent noemde daarbij de gezondheid van de kinderen als reden. 87 procent noemde de eigen gezondheid.

Ongeveer driekwart van de stoppers luisterde naar de aanbeveling van een hulpverlener. Dat advies kwam bijvoorbeeld van hun huisarts, tandarts of verloskundige. Bijna 40 procent werd aangeraden om begeleiding te zoeken bij het stoppen of een hulpmiddel te gebruiken, zoals nicotinepleisters.

Waarschuwing op pakje

Veel minder stoppers zeggen dat ze werden beïnvloed door mediacampagnes of de gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen. Minder dan een kwart van de stoppers zegt dat ze daardoor werden gemotiveerd.

In het onderzoek zei 24 procent van de Nederlandse volwassenen vorig jaar (wel eens) te roken. In 2015 was dat nog 26 procent. Van de rokers rookt ruim driekwart elke dag. Van de rokers rookt driekwart uit een pakje. 40 procent gebruikt (ook) shag en slechts 3 procent gebruikt wel eens een e-sigaret.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl