NOS NieuwsAangepast

Paul Blokhuis (CU) bindt strijd aan met roken en overgewicht

Staatssecretaris Blokhuis (CU) gaat strijd aan met roken en overgewicht

Zestien jaar lang werkte hij als beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Maar uiteindelijk verruilde Paul Blokhuis Den Haag voor Apeldoorn, waar hij in 2006 wethouder werd. Nu keert Blokhuis (1963) terug naar Den Haag: in het kabinet-Rutte III wordt hij staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De politiek lijkt bij Blokhuis, de broer van muziekkenner Leo Blokhuis, in het bloed te zitten. Al op zijn 23e werd hij bestuurslid van de jongerenvereniging van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), later opgegaan in de ChristenUnie. In 1994 en 2006 schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van de partij; tussen 2003 en 2006 was hij lid van de Provinciale Staten in Gelderland.

Paul Blokhuis (Christenunie) in de Stadhouderskamer met formateur Rutte

Als staatssecretaris gaat Blokhuis zich bezighouden met onder meer de geestelijke gezondheidszorg en de opvang van daklozen. Ook gaat hij aan de slag met het nationaal preventieakkoord dat VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben aangekondigd. Dat akkoord tussen onder andere patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en gemeenten moet met name overgewicht en het aantal rokers terugdringen.

Als wethouder in Apeldoorn had Blokhuis ook al zorg en welzijn in zijn portefeuille. In 2015 zei hij over mensen die thuis hulp krijgen van wijkverpleegkundigen: "Ik maak me met die mensen ook wel zorgen. Het zou best kunnen dat we aan het eind van het jaar tot de conclusie komen: met de beschikbare middelen redden we het niet om ervoor te zorgen dat er een fatsoenlijk sociaal klimaat blijft bestaan. Maar dan hebben we een veel bredere discussie, dan moeten we wellicht ook naar Den Haag."

Nu gaat Blokhuis zelf naar Den Haag. Samen met Carola Schouten en Arie Slob wordt hij een van de drie ChristenUnie-bewindspersonen in het kabinet-Rutte III.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl