Aangepast

Denk jij dat het deze vijf gelukt is om te stoppen met roken?

Stoptober zit erop. 28 dagen niet roken in oktober. Want als je dat volhoudt, is de kans groter dat het daarna lukt definitief te stoppen. Volgens experts begint 50 procent van de stoppers na een half jaar weer. Maar als je een jaar bent gestopt met roken, steekt 90 procent daarvan er nooit meer een op.

Vijf van onze volgers deden de afgelopen maand een poging om te stoppen met roken. Begin oktober lieten zij ons weten hoe ze dat wilden gaan aanpakken. Is het ze gelukt?

Het is geen heroïne of cocaïne, dus dat mag best.

Matthijs Miedema

Matthijs Miedema (23) antwoordt lachend op de vraag of zijn stoppoging gelukt is: "Nee, het is niet gelukt". Maar doordeweeks rookt hij niet meer. "In het weekend steek ik er af en toe nog eentje op. Het is geen heroïne of cocaïne, dus dat mag best."

Hij had het zwaarst op het moment van de 'ochtendpeukies'. "Om kwart voor acht, na het eten, dan miste ik mijn peuk het meest."

Matthijs stopte voor zijn vriendin. "Altijd als ik haar een kusje gaf zei ze dat ze het vond stinken." Voor haar gaat hij nu ook in het weekend het roken langzaam afbouwen. Hij verwacht volgend jaar stoptober niet meer nodig te hebben. "Ik reken erop dat het dan helemaal klaar is."

Volgens verslavingsarts Marieke Helmus van de verslavingskliniek Jellinek is dit een vorm van externe motivatie. "Hij stopt voor een ander. Soms lukt dat beter dan stoppen voor eigen gezondheid. Als mensen bijvoorbeeld inzien dat hun kinderen straks een zieke moeder of vader hebben."

Dominique Roefs (27) heeft al meer dan tien stoppogingen achter de rug, een verstokte roker dus. Toch probeerde ook zij wéér te stoppen. "Het was gelukt. Ik was zestien dagen gestopt. Daarna kwam er iets in m'n privéleven waardoor ik veel stress had. Toen ben ik toch weer gaan roken."

Volgens Helmus is er altijd een kans om terug te vallen. "Zeker als er iets onverwachts of ernstigs gebeurt." Voor zulke momenten moet een roker volgens de verslavingsarts een preventieplan maken. "Voor positief gedrag moet je jezelf belonen en ook negatief gedrag moet je iets tegenover zetten, bijvoorbeeld het konijnenhok schoonmaken."

De verleiding van de sigaret was voor Dominique lastig te weerstaan. "Een sigaret blijft altijd een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Maar in die twee weken merkte ik wel dat het steeds makkelijker ging." Dominique gaat zeker opnieuw proberen te stoppen. "Daar heb ik stoptober niet voor nodig. Ik ga gewoon door."

Niels van Velzen (19) heeft een maand niet gerookt. Hij begon aan stoptober met zijn studentenvereniging. Daardoor hebben ze elkaar de hele tijd kunnen controleren. "Iedereen heeft het volgehouden. Dat voelt als een overwinning." Na een maand went de nieuwe levensstijl al. "Het werd voor iedereen normaal om niet te roken."

"Zo'n vriendengroep heeft veel factoren die ervoor zorgen dat het gemakkelijker is om te stoppen", zegt verslavingsarts Helmus. "Je hebt te maken met mensen die je vaak ziet als je rookt. Als zij ook niet meer roken dan scheelt dat. Ook vallen hierdoor patronen weg, zoals de plek en het moment waarop je met hen rookt."

In het begin was het volgens Niels wel zwaar. "Vooral tijdens het bier drinken en met rokers in de buurt had ik afleiding nodig. Dan nam ik een kauwgumpje of een pepermuntje en trekt de zin in een sigaret weg."

Het moeilijkst had hij het op het moment dat het uitging met zijn vriendin in oktober. "Zij was mijn motivatie. Ik wilde het ook graag voor haar doen." Toch is hij blij. "Ik ben positiever naar mezelf gaan kijken, omdat ik de discipline heb gehad om te stoppen."

"Nu ben ik zo zwak tegenover die kutsigaret.

Nurulah Öktem

Nurulah Öktem (19) stak altijd een sigaret op onderweg naar het station. "Dat soort gewoontes heb ik afgeleerd."

Toch is zijn stoppoging niet helemaal gelukt. "Ik heb ongeveer drie weken niet gerookt. Anderhalve week geleden ben ik weer begonnen. Ik had te veel tentamenstress en roken is voor mij altijd een uitweg geweest om tot rust te komen." Hij bekent dat hij nu inziet hoe verslavend roken is. "Nu ben ik zo zwak tegenover die kutsigaret."

Helmus geeft aan dat soms tijdens een stoppoging naar voren komt dat je hartstikke verslaafd bent. "Je hebt dan in ieder geval kennis kunnen maken met wat wel en niet voor jou werkt."

Stress is een factor die wel vaker problemen veroorzaakt tijdens een stoppoging. "Nicotine geeft een kortdurende concentratiepiek. Bij mensen die veel roken werkt dat alleen vrijwel niet meer." Volgens Helmus denken rokers dat een sigaret hen ontspanning biedt. "Rokers weten eigenlijk niet zo goed hoe ze kunnen ontspannen. Hun beloningssysteem is ontregeld. Ze moeten dat op een andere manier leren."

Na zijn tentamen gaat Nurulah een nieuwe poging doen. Hij gaat proberen tijdens stress iets anders te doen. Het advies dat hij wil meegeven: "Roken wordt ook steeds duurder, dus begin er vooral niet aan."

Kelly van der Meer (27) rookt al elf jaar en begon deze maand met haar stoppoging. "In het begin ging het heel goed. Daarna rookte ik al snel 's avonds weer één sigaret per dag. Maar nu sluip ik langzaam weer in mijn oude patroon."

Lolly's waren haar redmiddel in tijden dat de drang om te roken terugkwam "Ik heb evenveel lolly's gegeten, als dat ik normaal sigaretten rook."

"Vaak zie je dat mensen iets in hun mond willen, tandenstokers, lolly's of zoethout", zegt Helmus. Met die laatste twee moet je volgens haar wel oppassen. "Daar krijg je suikerpieken van, waardoor je op ongezonde wijze je trek in een sigaret tegengaat. Maar als je dat één keer per dag in de eerste weken inzet, kan het helpen."

In geval van nood lag er toch een pakje sigaretten in het dashboardkastje van Kelly. "Ik dacht eentje maakt niet uit, maar het maakt wel uit." Ze rookt nu rond de zeven tot acht sigaretten per dag. "Dat is wel de helft minder dan dat ik eerst deed. Daar ben ik trots op."

Deel artikel: