Aangepast

Zij gaan het proberen: een maand lang niet roken

  • Loes van Langen

  • Loes van Langen

Geschatte leestijd: 3 minuten.

Het is tijd om te stoppen met je dagelijkse peuk. Dat is de boodschap tijdens stoptober - een campagne om 28 dagen lang niet te roken in oktober. De methode werkt, zo blijkt uit onderzoek van het AMC. Zo'n 50 procent van de deelnemers aan stoptober was - tijdens de voorgaande jaren - na drie maanden nog steeds gestopt.

Maar hoe hou je dat vol? We vroegen onze volgers waarom ze stoppen en wat dan hun aanpak is. Uit de ruim tweehonderd reacties bleek gezondheid veruit de belangrijkste reden om te stoppen, gevolgd door hoge kosten en stank. Een deel stopt ook omdat hun vriend of vriendin dat eist.

De komende maand volgen we vijf stoppers tijdens hun poging om af te kicken. Aan het eind van oktober maken we met hen de balans op: zijn ze nog steeds gestopt?

Niels van Velzen

Niels van Velzen (19) rookt sinds zijn zestiende en begint aan zijn eerste serieuze stoppoging. Om die te laten slagen heeft hij een pooltje gemaakt met zijn studentenvereniging. "Iedereen legt twintig euro in. Als iemand je ziet roken ga je uit de pool. De mensen die overblijven gaan van het geld samen iets leuks doen."

Niels heeft al veel hoofdpijn, maar denkt dat het toch moet lukken. "Ik woon met een paar mensen van mijn studentenvereniging samen, dus er is flinke sociale controle. Maar ik wil het zelf ook graag."

Ik vertel aan mensen dat ze na de operatie niet mogen roken en dan neem ik daarna zelf stiekem een rookpauze.

Niels van Velzen

Hij studeert verpleegkunde en vindt daarom dat hij echt niet kan roken. "Ik vertel aan mensen dat ze na de operatie niet mogen roken en dan neem ik daarna zelf stiekem een rookpauze."

Dominique Roefs

Dominique Roefs (27) is een verstokte roker: ze rookt al ruim tien jaar en heeft al meer dan tien stoppogingen gedaan. Toch probeert ze het komende maand weer, "want het kost een godsvermogen". Ze besteedt tussen de 80 en 100 euro per maand aan sigaretten. "Ik wil dat geld nu opsparen en er volgend jaar van op vakantie."

"Het stinkt enorm", vervolgt ze. Dat is voor haar nog een reden om te stoppen. "Ik ruik het zelf, dat vind ik heel erg."

Ik ben geen goed voorbeeld voor mijn kinderen van zes en negen.

Dominique Roefs

Het moment dat ze het meest gaat missen is haar sigaret 's ochtends. "Een sigaret bij de koffie dat is heerlijk. Voorheen rookte ik s ochtends in bed, maar dat doe ik niet meer hoor. Dat is zo goor."

Ze hoopt echt dat deze poging lukt. "Waar een wil is, is een weg. Ik ben geen goed voorbeeld voor mijn kinderen van zes en negen. "

Matthijs Miedema

Matthijs Miedema (23) stopt deze maand - na vijfenhalf jaar - met roken: "voor het vrouwtje". Hij vertelt verder: "Ze zeurt er meestal over, dus ik dacht: dan probeer ik het maar een keer."

Hij doet het nu, omdat hij het met Oud en Nieuw nog stommer vindt om te stoppen. "Dan hebben mensen ineens goede voornemens. Daar doe ik niet aan mee."

Toch vindt hij het fijn dat hij nu niet de enige is. "Dan hebben meer mensen het zwaar. Mijn vrienden roken alleen rustig door, stelletje ratten."

Nurulah Öktem

Nurulah Öktem (19) stak altijd een sigaret op onderweg naar het station. Ook een korte pauze op school was een aanleiding voor een peuk. Hij zag zichzelf als zware roker. "Ik rookte soms een pakje per dag. Daarna werd het een half pakje."

Maar nu probeert hij zichzelf deze gewoontes af te leren. "Ik neem geen korte pauzes meer en praat in plaats daarvan met vrienden."

Ik moet accepteren dat mijn lichaam nicotine nodig heeft en daar tegen strijden.

Nurulah Öktem

Hij besloot te stoppen voor zijn gezondheid. Ik ben een persoon die eigenlijk best let op wat-ie eet en dat-ie genoeg beweegt. "Toen ik las wat roken allemaal met je lichaam doet - tien jaar minder leven, longkanker - besloot ik mezelf tegen te houden."

Hij vertelt verder: "Ik moet accepteren dat mijn lichaam nicotine nodig heeft en daar tegen strijden."

Kelly van der Meer

Kelly van der Meer (27) rookt al elf jaar en gaat nu stoppen omdat haar gezondheid achteruit gaat. "Iedereen kan het wel zeggen, maar je moet het zelf ook willen. Ik merk nu dat mijn conditie echt minder is."

Ze heeft afgelopen zaterdag symbolisch om twaalf uur de laatste sigaret gerookt. "Daarna heb ik mijn pakje en aansteker weggegooid."

Als ze het zwaar heeft pakt ze er een lolly bij. "Dan heb je toch een stokje in je hand." Ze heeft al een paar lolly's op vandaag. "De eerste dagen zijn toch het moeilijkst."

Ze gaat haar sigaret 's ochtends het meest missen en denkt dat het wel zwaar gaat worden. "Mijn ouders roken ook, maar ik heb gezegd: rook maar gewoon waar ik bij ben. Ik kan maar beter gelijk in de geur staan."

De kans dat het gaat lukken is volgens haar 50/50. "Het gaat nu nog goed, maar de komende weken gaat het wel steeds zwaarder worden."

Eerder maakten we deze video over hoe het imago van de roker veranderd is:

Deel artikel: