Geen noodtoestand meer in Frankrijk, ruimere wet treedt in werking
In Frankrijk is een eind gekomen aan de noodtoestand. In plaats daarvan is een nieuwe wet in werking getreden, die politie en justitie meer bevoegdheden geeft. De noodtoestand werd twee jaar geleden ingesteld, na de terreuraanslagen op onder meer de Bataclan-concertzaal in Parijs.
Tijdens de noodtoestand zijn er volgens minister van Binnenlandse Zaken Collomb 32 terreuraanslagen verijdeld. Dat was dankzij de extra veiligheidsmaatregelen, maar ook door tips van buitenlandse inlichtingendiensten.
Ook zijn er meer dan 750 mensen onder huisarrest geplaatst en werd op ruim 4400 plekken huiszoeking verricht. Er werden 625 wapens in beslag genomen. Daarmee vindt minister Collomb de noodtoestand een succes.
Twee moslimradicalen
De noodtoestand was volgens de minister effectief omdat terreur is voorkomen. Als voorbeeld noemt hij de arrestatie van twee mannen in Marseille, in april van dit jaar. De twee moslimradicalen hadden vergevorderde plannen om aanslagen te plegen tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. De politie kwam dat op het spoor na een huiszoeking, aldus Collomb.
Critici en mensenrechtenorganisaties hebben twijfels over de effectiviteit van de noodtoestand. "Wij vragen ons serieus af of het de Fransen echt beter heeft beschermd", zegt directeur Jeannerod van Human Rights Watch in Frankrijk.
Zij wijst erop dat de regering niet duidelijk maakt welke maatregelen precies welk effect hebben gehad. "Misschien waren aanslagen ook wel te voorkomen geweest met de normale wettelijke middelen."
Nieuwe wet
In de nieuwe wet hebben politie en justitie nog steeds meer bevoegdheden dan vroeger, maar minder dan onder de noodtoestand. Er moet nu vaker toestemming worden gevraagd aan een rechter. Maar identiteitscontroles blijven volop mogelijk en ook de grenscontroles worden verder aangescherpt.
Human Rights Watch vindt dat met die nieuwe wet de vrijheid van burgers aan banden wordt gelegd. Politici en politie zouden te veel vrijheid krijgen om naar eigen inzicht te handelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie heerst er in Frankrijk een angstcultuur. "Uit angst voor nieuwe aanslagen worden steeds strengere wetten aangenomen", zegt Jeannerod.