Matthias Fekl tijdens zijn persverklaring
NOS NieuwsAangepast

Machinegeweer, pistolen en explosieven gevonden bij Franse terreurverdachten

In de flat in Marseille waar vanochtend twee terreurverdachten zijn opgepakt, zijn een machinegeweer, twee pistolen en drie kilo aan explosieven gevonden. Dat hebben de Franse autoriteiten bekendgemaakt.

De mannen van 23 en 29 waren bezig met het voorbereiden van een aanslag. Ze wilden de komende dagen toeslaan in de aanloop naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, zei de Franse minister Fekl van Binnenlandse Zaken eerder vandaag.

De politie was al een paar dagen op zoek naar het duo. Ze werden vanochtend een paar minuten na elkaar opgepakt in Marseille. De twee hadden elkaar leren kennen in de gevangenis en waren geradicaliseerd.

Islamitische Staat

Een van hen zou banden hebben met een Belgische cel van jihadisten. Een verdachte had een vlag van Islamitische Staat in zijn huis liggen. Ook werd er jihadistische propaganda gevonden.

Volgens de krant Le Figaro is er bij een van de verdachten een filmpje gevonden waarin de mannen trouw zweren aan IS, met daarop een beeld van de voorpagina van een krant met presidentskandidaat Fillon erop.

Frankrijk trekt bij de verkiezingen al veel geld uit voor de beveiliging. De noodtoestand die sinds de aanslagen van november 2015 geldt, is verlengd tot na de verkiezingen. En minister Fekl heeft vandaag nogmaals gezegd dat er zo'n 50.000 soldaten en agenten worden ingezet om onder meer de stembureaus te beschermen.

Elitetroepen

De kandidaten hebben bij hun verkiezingsevenementen ook extra beveiliging gekregen, vertelt correspondent Peter Vermaas. "Dat geldt in het bijzonder voor Fillon, die sinds vorige week speciale elitetroepen heeft die zijn evenementen bewaken." Het gevonden filmpje zou daar de aanleiding voor zijn geweest.

Komende zondag is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde. Die is op zondag 7 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl