AFP

De bestuurder die in New York op fietsers en voetgangers inreed, heeft in zijn pick-uptruck een briefje achtergelaten. Daarop staat volgens Amerikaanse media dat hij uit naam van terreurorganisatie IS handelde.

Bij de aanslag vielen acht doden, onder wie vijf Argentijnen en een Belgische vrouw. Nog eens elf mensen raakten gewond nadat ze werden geraakt door de auto op het fiets- en wandelpad in Manhattan. Nederlander Koen ten Have zag het gebeuren.

De bestuurder van de pick-up is de 29-jarige Sajfoello Sajpov, melden bronnen rond het onderzoek. Zeven jaar geleden emigreerde hij vanuit Oezbekistan naar de Verenigde Staten. De politie schoot hem bij de arrestatie in zijn buik. In het ziekenhuis zou hij weigeren om met de politie te praten.

"Het is niet duidelijk of Sajpov een opdracht had gekregen van IS of dat hij alleen was geïnspireerd door de groep", zegt correspondent Wouter Zwart. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de bestuurder op de radar stond van inlichtingendiensten.

Centraal-Aziatische landen als Oezbekistan zijn voor IS interessante ronselgebieden. De daders van de aanslagen in Istanbul, Sint-Petersburg en Stockholm waren afkomstig uit dezelfde regio.

Taxichauffeur

Verdachte Sajpov had een verblijfsvergunning, woonde in New Jersey en werkte als Uber-taxichauffeur. In zijn woonplaats heeft hij vermoedelijk de truck gehuurd die gebruikt is bij de aanslag. De wagen kwam tot stilstand na een botsing met een schoolbus. "Daarna rende Sajpov de straat op met twee neppistolen", zegt Zwart.

De aanslag was vlak bij de plek waar in 2001 twee vliegtuigen in de Twin Towers vlogen. Bij die aanslagen kwamen ruim 2700 mensen om het leven. "Dat was op een steenworp afstand, dus dit komt hard binnen", zegt Zwart. "Maar de New Yorkers zijn veerkrachtig." Zo ging de vooraf geplande halloweenoptocht in de stad, ondanks de aanslag, gewoon door.

Wouter Zwart: New Yorkers hebben geleerd zich niet te laten terroriseren

President Trump noemt de aanslag op Twitter "een zieke aanval". Hij deelt zijn medeleven met de slachtoffers en hun families. Ook schrijft hij niet toe te staan dat IS na de verliezen in het Midden-Oosten uitwijkt naar de VS.

Screening migranten

Trump zegt opdracht te hebben gegeven om de screening van migranten verder aan te scherpen. "Het is prima om politiek correct te zijn, maar niet in dit geval", schrijft hij.

De gouverneur van de staat New York heeft na de aanslag de beveiliging verhoogd in onder meer tunnels en op vliegvelden en bruggen. Gouverneur Cuomo gaf ook opdracht om het One World Trade Center te verlichten in de kleuren rood, wit en blauw van de Amerikaanse vlag.

STER reclame