EPA

De Nederlander Koen ten Have en zijn zus fietsten gisterenavond op het moment van de aanslag door de wijk Manhattan in New York. Net toen ze hun fietsen hadden neergezet, hoorden ze een klap. "Ik zei tegen mijn zus: rennen dit is niet goed."

Ten Have was getuige van het moment waarop de 29-jarige Sajfoello Sajpov met een pick-uptruck op het publiek inreed. Bij de aanslag op het fiets- en wandelpad vielen 8 doden.

80 kilometer per uur

"Opeens zag ik een vrouw haar fiets neergooien en twee seconden later zag ik een auto met 80 kilometer per uur op een schoolbus inrijden. De auto die crashte, bleef gas geven dus ik dacht: dit is geen normale car crash."

Ten Have en zijn zus renden ervandoor. "Op een gegeven moment hoorden we ook ongeveer vijf schoten." Vermoedelijk was dat het moment dat de verdachte door agenten werd neergeschoten. "Ik keek naar rechts en zag een lijk op de grond liggen van iemand die was overreden door die auto."

De Nederlander Koen ten Have

Ook Amerikaan Tom Kendrick werd geconfronteerd met het bloedbad. De jogger zag de kapotte fietsen en gewonde mensen op het fietspad. "Ze waren bewusteloos en bebloed, het was ijzingwekkend, griezelig, onwerkelijk", zegt hij tegen The New York Times.

De Nederlanders waren ondertussen een koffiebar in gevlucht. Daarvandaan zagen de broer en zus hoe de hulp op gang kwam. "Ik denk dat er meer dan honderd politiewagens, ambulances en brandweerauto's waren. Er hing een heel gespannen sfeer. We waren vooral bang dat er nog iets zou gebeuren."

Ooggetuigen vertellen hun verhaal

Onder de acht doden zijn vijf Argentijnen en een Belgische vrouw uit het plaatsje Staden. De burgemeester van de Belgische plaats bevestigt dat aan de VRT.

"Je kan je toch niet voorstellen dat iemand die op vakantie gaat om een leuke tijd te beleven, op zo'n manier uit het leven gegrepen wordt. Het is echt ongelooflijk dat iemand uit je eigen gemeenschap zo weggenomen wordt. Ik heb er bitter weinig woorden voor", zei burgemeester Francesco Vanderjeugd.

STER reclame