ANP

De gemeente Amsterdam ontkent dat de overleden burgemeester Van der Laan in het geheim een campagne heeft gevoerd tegen radicalisering. In een brief aan de raad schrijft locoburgemeester Van der Burg dat het nooit verder is gekomen dan een plan.

Elsevier Weekblad berichtte afgelopen weekend over de zogenoemde "grijze campagne". Meerdere fractieleiders in de Amsterdamse gemeenteraad zeiden niets te weten van de campagne en vroegen om opheldering.

Adviseur

In de raadsbrief staat dat gemeenteadviseur Kenning in 2015 het idee voor de campagne opperde. Die zou een tegengeluid moeten laten horen voor radicaliserende filmpjes, preken en andere informatie op internet. Volgens de adviseur zou de campagne effectiever zijn als niet duidelijk zou zijn dat de overheid de afzender is.

Na overleg met de Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie verwierp Van der Laan het idee van een anonieme campagne, schrijft het stadsbestuur. De adviseur kreeg wel de opdracht om zijn idee verder uit te werken.

Van tafel

Begin dit jaar bekeek Van der Laan enkele proeffilmpjes voor de campagne en hij reageerde kritisch, staat in de brief. Volgens hem gingen die onvoldoende in op de rol van het geloof bij radicalisering. Locoburgemeester Van der Burg schrijft dat daarmee de plannen voor een campagne kwamen stil te liggen en daarom zou het ook niet nodig zijn geweest om de raad daarover te informeren.

Volgens het stadsbestuur is nog niet duidelijk hoeveel de voorbereidingen van de campagne hebben gekost. Donderdag debatteert de Amsterdamse gemeenteraad hierover.

STER reclame