Eberhard van der Laan bij het laatste debat met de gemeenteraad
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks: raad wist wel van online campagne Van der Laan

De Amsterdamse GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink is verbaasd over de opwinding bij andere raadsleden over de campagne van de onlangs overleden burgemeester Van der Laan tegen radicalisering. Volgens Elsevier Weekblad ging het om een geheim project, waarvan wethouders, medewerkers en de gemeenteraad niets wisten. Raadsleden reageerden daarop met verbijstering en vroegen onmiddellijk om opheldering, maar Groot Wassink zegt dat de raad wel degelijk geïnformeerd is over de campagne.

"Dat raadsleden nu verbijsterd zijn dat er online iets gedaan werd en doen alsof de raad van niets wist, zegt vooral iets over hun geheugen en gretigheid om te speculeren", zegt Groot Wassink op Twitter. Volgens de fractieleider heeft de raad er in maart nog over gesproken, met de toenmalige loco-burgemeester Ollongren.

Acteur

Groot Wassink roept andere raadsleden op te wachten met hun oordeel en met "hijgerige kwalificaties" tot het college met informatie komt en dan pas een oordeel te vormen. De gemeente zegt de feiten op een rijtje te zetten en komende week met opheldering te komen.

De zogenoemde 'Grijze Campagne' werd in juni 2015 opgezet. Er zouden 25 filmpjes worden gemaakt die, na goedkeuring van Van der Laan, op YouTube zouden worden gezet. Daarin zou een door de gemeente ingehuurde Marokkaanse Amsterdammer, een acteur, vertellen over persoonlijke problemen, in de hoop jonge moslims te beïnvloeden zodat ze niet radicaliseren.

Er is een aantal opnamen gemaakt, maar de clips zijn nooit online verschenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl