NOS NieuwsAangepast

Energiebedrijf Eneco wordt verkocht, maar aan wie en voor hoeveel?

Energiebedrijf Eneco gaat definitief in de verkoop. Als een van de laatste grote aandeelhouders heeft de gemeenteraad van Dordrecht ingestemd met de privatisering. Naar verwachting stemmen ook nog enkele kleinere gemeenten vanavond in, zoals Barendrecht en Zwijndrecht. Daarmee wordt maximaal 74 procent van de aandelen te koop aangeboden. Dat is wel minder dan waarop gehoopt werd.

Als meer dan 75 procent van de aandelen te koop zou worden aangeboden ligt de verkoopprijs doorgaans hoger. Driekwart van de aandelen geeft de nieuwe eigenaar meer zeggenschap, zoals het wijzigen van de statuten. De waarde van Eneco wordt geschat op 2,5 à 3 miljard euro.

Voor gemeenten staat er veel geld op het spel. Als een verkoop of een beursgang 3 miljard oplevert sleept Rotterdam in een klap 950 miljoen binnen. Ook voor gemeenten met een klein belang van minder dan 1 of 2 procent levert de verkoop miljoenen op, geld dat meer dan welkom is om de gemeentekas te spekken en projecten te financieren.

Verkoop betekent wel dat het jaarlijkse dividend, de winstuitkering, wegvalt. Dat is voor veel gemeenten toch een belangrijke structurele inkomstenbron. Het vooruitzicht van het slachten van deze "kip met de gouden eieren" deed sommige gemeenten, zoals Den Haag, Leerdam, Schiedam, Delft, Sliedrecht en Ridderkerk, besluiten de aandelen dan maar niet van de hand te doen.

Het energiebedrijf is eigendom van 53 gemeenten, met veelal een klein belang. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn grootaandeelhouders met respectievelijk 31,69 procent, 16,55 procent en 9,05 procent.

Duurzaamheid

Rotterdam wil verkopen omdat het hebben van een commercieel energiebedrijf niet bij een gemeente en publiek geld past. Den Haag wilde aanvankelijk ook verkopen, maar zag daar onder druk van af.

Tegenstanders van verkoop zijn bang dat nieuwe eigenaren mogelijk minder oog hebben voor een duurzame energiekoers en gemeenten het bedrijf daar scherp op kunnen houden. Of dat de werkgelegenheid op het spel gezet wordt.

De ondernemingsraad van Eneco riep vorige week de gemeenten op goed na te denken en duurzaamheid en werknemersbelangen zwaar te laten wegen. Ook grote energieafnemers zoals NS, KPN en Albert Heijn maken zich zorgen over de duurzame koers bij verkoop.

Eneco is het enige grote energiebedrijf dat nog in Nederlandse handen is. Er circuleren lijstjes met namen van kandidaat-kopers en potentiële nieuwe aandeelhouders, waaronder investeringsmaatschappij HAL, pensioenfonds PGGM en een paar buitenlandse investeerders.

Volgens De Telegraaf is HAL een serieuze gegadigde. HAL zou interesse hebben in een minderheidsbelang van 40 procent. De investeringsmaatschappij heeft belangen in onder meer brillenketen GrandVision, onlinewinkel Coolblue, de FD Mediagroep en baggeraar Boskalis.

Nu het consultatietraject onder de gemeente-aandeelhouders is afgerond, gaat het verkoopproces van start. De komende maanden praten partijen over de verschillende verkoopopties.

Gemeenten die niet willen verkopen zitten niet aan tafel, maar kunnen wel later nog instappen als ze van gedachten veranderen en alsnog hun aandelen van de hand willen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl