NOS Nieuws

Raad Rotterdam akkoord met verkoop Eneco

Rotterdam verkoopt zijn aandelen in energiebedrijf Eneco. De gemeenteraad heeft ingestemd met plannen daartoe van het college. Rotterdam is met een belang van 31,6 procent de grootste aandeelhouder. De verkoop kan de Maasstad zo'n 1 miljard euro opleveren.

Nu hebben nog 53 Nederlandse gemeenten een belang in Eneco, maar veel colleges willen hun aandelen verzilveren nu de energieleverancier en netwerkbeheerder Stedin zijn gesplitst. Het overgebleven deel van Eneco is alleen nog verantwoordelijk voor de productie en verkoop van stroom. "In zo'n bedrijf hebben gemeenten niks meer te zoeken", zei de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser eerder.

Eneco is in 1995 ontstaan uit een fusie van de nutsbedrijven van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. De energiemaatschappij wordt gezien als relatief duurzaam. Critici van de verkoop vrezen dat een nieuwe eigenaar een minder duurzame koers gaat varen. Ook het bedrijf zelf heeft de gemeenten gewaarschuwd om niet alleen af te gaan op de hoogste bieder, maar ook te kijken naar duurzaamheidsdoelstellingen en baangaranties.

De gemeenteraad van Den Haag stemde vorige week tegen de verkoop van de aandelen, tegen de wens van het college in. Den Haag is met ruim 16 procent de op een na grootste aandeelhouder. De Dordtse raad stemt op 31 oktober over de verkoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl