Een gedenkplaats voor slachtoffers van het Mengistu-bewind
NOS NieuwsAangepast

Ethiopische Nederlander ontkent schuld aan oorlogsmisdaden

De Ethiopische Nederlander Eshetu A. bestrijdt dat hij schuldig is aan oorlogsmisdaden. Op de eerste procesdag zei hij dat het Openbaar Ministerie de verkeerde verdachte in beeld heeft. Volgens hem hebben veel mensen in Ethiopië dezelfde naam als hij.

De 63-jarige Eshetu A. wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 75 mensen en het martelen van honderden anderen. Hij zou de misdaden hebben gepleegd in de jaren 70, tijdens het militaire bewind van kolonel Mengistu. In 2007 werd hij in Ethiopië bij verstek ter dood veroordeeld voor genocide. De straf werd in hoger beroep omgezet in levenslang.

Iemand anders

In de rechtbank van Den Haag zei A. dat iemand anders de misdaden moet hebben gepleegd, maar hij zei niet te weten wie. "Ik herken me niet in de beschuldigingen. Ik zou als mens niet kunnen leven als ik dit op mijn geweten zou hebben", verklaarde hij. Zijn advocaat vroeg zich af hoe het OM iets dat 45 jaar geleden is gebeurd, kan hardmaken met getuigen.

Volgens NOS-verslaggever Theo Verbruggen kwam A. over als een ontwikkeld man. "Hij spreekt redelijk goed Nederlands en komt uit een militair milieu in Ethiopië. Hij maakt een trotse indruk en kan tot in detail vertellen wat hij in het leger en de politiek heeft gedaan", aldus Verbruggen.

Schadevergoeding

Het verhoor van A. gaat morgen verder. Donderdag komt een aantal getuigen en nabestaanden aan het woord. Mogelijk eisen zij een schadevergoeding van de verdachte. De rechtszaak duurt tot 17 november.

Eshetu A. vluchtte in 1991 naar Nederland. Al in de jaren 90 schreven internationale media en het blad Vrij Nederland over zijn vermoedelijke betrokkenheid bij misdaden in Ethiopië. Twee jaar geleden werd hij in zijn woonplaats Amstelveen gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl