Een Ethiopische militair op een gedenkplaats voor slachtoffers van het Mengistu-bewind
NOS Nieuws

Man berecht in Nederland voor misdaden in Ethiopië

Het OM gaat over tot berechting van een tot Nederlander genaturaliseerde Ethiopiër, voor misdaden begaan in Ethiopië. De man vluchtte in 1991 naar Nederland en heeft sinds 1998 de Nederlandse nationaliteit.

In de jaren 70 maakte hij deel uit van de militaire dictatuur in Ethiopië, die keizer Haile Selassie had afgezet. NRC meldt dat het OM hem verdenkt van betrokkenheid bij het doden van 75 mensen, marteling en het opsluiten van 300 mensen in erbarmelijke omstandigheden zonder vorm van proces. De strafzaak in Nederland begint op 21 november.

De verdachte, Eshetu A., werd in oktober vorig jaar aangehouden in Amstelveen. In de jaren 90 schreven internationale media en het blad Vrij Nederland al over zijn betrokkenheid bij misdaden in Ethiopië. Het OM vermoedt dat de immigratiedienst destijds niet op de hoogte was van het verleden van de man.

Mengistu

Ethiopië heeft jaren geleden al om de uitlevering van de verdachte gevraagd en hem later bij verstek ter dood veroordeeld. Tussen Nederland en Ethiopië bestaat geen uitleveringsverdrag. De Ethiopische regering heeft dossiers naar Nederland gestuurd over de verdachte.

Eshetu A. zou de misdaden hebben begaan in de provincie Gojjam, toen hij deel uitmaakte van het bloedige regime van kolonel Mengistu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl