Journalisten wachten op Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

'Catalaanse leider Puigdemont voor asiel naar België'

De Catalaanse leider Carles Puigdemont is heimelijk naar Brussel gereisd, melden Spaanse en Belgische media. Hij zou vergezeld worden door andere leden van zijn door Madrid weggestuurde regering.

Wat Puigdemont in Brussel komt doen, is niet duidelijk. Een bron uit het Belgische kabinet zei tegen De Morgen: "Hij is volgens onze informatie in het land, maar wat hij hier komt doen, daar bestaat onduidelijkheid over." De Catalaanse krant El Periódico meldt dat de regiopresident met vijf ministers asiel wil aanvragen in België.

Puigdemont is volgens andere berichten op een geheime plek in Brussel ondergebracht en zal morgen de pers te woord staan.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft verklaard dat Puigdemont niet is uitgenodigd door de Vlaamse nationalistische N-VA, meldt de Vlaamse VRT. De Belgische staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie zei eerder dat Catalanen die zich bedreigd voelen asiel kunnen aanvragen in België. Nadat de Spaanse regeringspartij Partido Popular zich daarover had beklaagd bij de Belgische regering, liet premier Michel weten dat asiel niet aan de orde is.

Eerder vandaag maakte de aanklager in Spanje bekend dat Puigdemont en de andere leiders van de onafhankelijkheidsbeweging zich moeten verantwoorden. Ze worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. De Catalaanse separatisten kunnen celstraffen tot 30 jaar krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl