De Belgische premier Charles Michel EPA

Politiek asiel voor de Catalaanse regiopresident Puigdemont in België is niet aan de orde. Dat zegt premier Michel in een reactie op een uitspraak van staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie.

Francken zei gisteren dat Catalanen die zich politiek bedreigd voelen asiel kunnen aanvragen in België. Dat werd door de Spaanse autoriteiten opgevat als een asielaanbod aan Puigdemont, die de afgelopen week werd afgezet door de Spaanse regering.

Onaanvaardbaar

De Spaanse regeringspartij Partido Popular noemde de uitspraken van Francken onaanvaardbaar en drong bij de Belgische regering aan op een correctie. Dat doet Michel nu tegen persbureau Belga. Hij zegt vast te houden aan zijn eerdere oproep tot dialoog en roept Francken op om "geen olie op het vuur te gooien".

Francken noemde het "niet onrealistisch" als Puigdemont politiek asiel zou aanvragen. Hij betwijfelde of de Catalaanse regiopresident wel een eerlijk proces zou krijgen na zijn rol bij de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring. Volgens Francken zou het niet makkelijk zijn om Puigdemont uitgeleverd te krijgen aan Spanje als hij asiel zou aanvragen.

ETA

Michel is niet de enige die Francken vraagt hier nog geen uitspraken over te doen. Minister Geens van Justitie zegt dat hij niet de indruk heeft dat er een asielverzoek is gedaan door de Catalaanse leider. "En als er ooit een aanvraag zou komen, dan is dat de bevoegdheid van de minister van Justitie", zegt hij tegen omroep VTM.

Geens maakt een vergelijking met een eerder uitleveringsverzoek door de Spaanse regering dat voor spanningen zorgde. In de jaren 90 werd de Belgische regering gevraagd om mensen uit te leveren die in verband werden gebracht met de militante Baskische afscheidingsbeweging ETA. "Dat was toen ook geen gemakkelijke kwestie voor de minister van Justitie."

STER reclame