AkzoNobel voert fusiegesprekken met Amerikaanse verffabrikant Axalta

Aangepast
ANP

AkzoNobel praat met de Amerikaanse verflakkenfabrikant Axalta over een fusie. De verfproducent bevestigt het gerucht dat sinds vrijdagavond al rondging.

Met Axalta Coating Systems worden "constructieve gesprekken gevoerd over een fusie", zegt AkzoNobel. De bedoeling is om een "leidend, wereldwijd opererende verf- en coatingsonderneming te creƫren". De bedrijven noemen het nadrukkelijk geen overname en spreken van een "fusie van gelijken", hoewel Axalta een stuk kleiner is dan Akzo.

Het Nederlandse bedrijf heeft een jaaromzet heeft van 9,5 miljard euro en een beurswaarde van 19,6 miljard euro. Axalta heeft momenteel een beurswaarde van 7 miljard euro met 3,5 miljard euro omzet. Bij de verf- en lakdivisie van Akzo werken ruim 34.000 mensen, bij Axalta zo'n 13.300. De Amerikanen zijn gespecialiseerd in autoreparatielakken met merken als Cromax, Spies Hecker en Syrox.

Vijandige overname

Lakkenfabrikant Axalta werd dit voorjaar ook al genoemd als mogelijke kandidaat om door AkzoNobel te worden overgenomen of om mee samen te gaan. Door een samengaan met Axalta zou Akzo zich kunnen versterken en wapenen tegen een vijandige overname.

Akzo werd op dat moment belaagd door het Amerikaanse PPG met een bod van 25 miljard euro. PPG werd radicaal door Akzo afgewezen en trok zich na drie pogingen terug. In december zou het bedrijf opnieuw kunnen aankloppen, maar het liet vorige week weten definitief af te zien van een overname.

STER Reclame