NOS NieuwsAangepast

PPG staakt overnamestrijd AkzoNobel

PPG staakt zijn pogingen om AkzoNobel over te nemen. De Amerikanen hadden tot uiterlijk 1 juni om een bod in te dienen bij toezichthouder AFM. Nu het bedrijf dat niet heeft gedaan, moet het een half jaar afzien van nieuwe overnamepogingen.

Het Amerikaanse PPG probeerde de afgelopen maanden AkzoNobel in te lijven. Het Nederlandse bedrijf wees verschillende toenaderingspogingen af.

"Dit is goed nieuws voor AkzoNobel, voor onze medewerkers, voor de klanten, dus ja goed nieuws", zegt een opgeluchte Akzo-topman Ton Büchner in een reactie. "Ik wil alle collega's bedanken voor hun betrokkenheid en we onderstrepen ons voornemen om een open en constructieve dialoog te hebben met onze aandeelhouders en alle andere belanghebbenden."

Laatste poging

"We waren hoopvol dat het bestuur de voordelen van een combinatie van de twee bedrijven zou gaan inzien", zegt PPG-topman Michael McGarry. Hij zegt dat PPG vorige week een allerlaatste poging heeft gedaan om het bestuur van AkzoNobel te overtuigen. Hij wilde bellen met commissaris Burgmans van AkzoNobel, maar die wees dat af. Daarop stuurde PPG een brief.

In de brief staat onder meer dat PPG bereid is het bod te verhogen als het daarmee de steun krijgt van bestuur en commissarissen voor een deal. Het heeft niet mogen baten. Akzo heeft niet gereageerd op de brief.

"Het bestuur van AkzoNobel heeft consequent onze benaderingen afgeslagen en niet gereageerd op ons telefoontje en brief", zegt McGarry. "Het is in het beste belang van PPG en onze aandeelhouders om ons bod op dit moment in te trekken."

Daarmee sluit McGarry niet uit dat het bedrijf in de toekomst alsnog een bod op AkzoNobel uitbrengt. Daar moet PPG wettelijk gezien dus op z'n minst zes maanden mee wachten.

Beleggers

Het afhaken van PPG is een tegenvaller voor beleggers die hoopten geld te verdienen aan de overname. PPG bood aanzienlijk meer dan de huidige koers van het aandeel AkzoNobel.

"Het was niet vijandig", meent Paul Koster, voorzitter van beleggersvereniging VEB dan ook. Hij noemt de uitgebleven overname 'heel gemengd nieuws'. "Het lijkt een overwinning voor Akzo, maar ik denk dat in het komend jaar moet worden bewezen dat Akzo alleen ook echt beter af is."

Na het nieuws over de terugtrekking van PPG daalde de koers van AkzoNobel aanvankelijk meer dan 1 procent op de beurs. Toch waren er kennelijk ook tevreden beleggers: in de loop van de dag trok het aandeel weer bij en het sloot positief.

Ook beleggers in PPG verwelkomden het nieuws dat er voorlopig geen ongevraagde overname komt. Het aandeel klom zo'n 2,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl