EPA
NOS NieuwsAangepast

Naam Anne Frank mogelijk op nieuwe Duitse trein

De Duitse spoorwegen overwegen een van de nieuwe hogesnelheidstreinen te vernoemen naar Anne Frank. Deutsche Bahn organiseerde een actie waarbij het publiek zelf namen mocht aandragen van de 25 eerste nieuwe treinen, en Anne Frank is een van de geopperde namen die zijn goedgekeurd door de jury.

De jury zegt dat Anne Frank is voorgesteld omdat ze voor tolerantie en vreedzaam samenzijn met andere culturen staat, maar in Duitsland klinkt ook kritiek op deze keuze. Het Joodse meisje werd in 1944 per trein vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Vandaar is ze met haar zus Margot, vermoedelijk op 30 oktober 1944, naar concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht, waar ze enkele maanden later overleed.

Sommigen vinden het dus ongepast dat de Duitse spoorwegen, juridisch gezien de opvolger van het bedrijf dat in de Tweede Wereldoorlog de deportaties van Joden uitvoerde, juist voor de naam Anne Frank zou kiezen.

Vorige maand werden mensen opgeroepen om suggesties te doen. Op die oproep kwamen meer dan 19.000 voorstellen en 2500 unieke ideeën binnen, waaruit de jury 25 namen heeft gekozen. Naast Anne Frank worden ook bekende Duitsers als Albert Einstein, Hannah Arendt, Ludwig van Beethoven en Karl Marx genoemd.

Trainy McTrainface

Er moet nog gecontroleerd worden of er naamrechten worden geschonden bij de vernoemingen. De ICE-treinen worden volgend jaar en het jaar erop in gebruik genomen.

Vergelijkbare acties in Groot-Brittannië en Zweden leverden de namen 'Boaty McBoatface' en 'Trainy McTrainface' op. Die laatste naam is in Duitsland ongeveer 250 keer ingediend voor de hogesnelheidstrein, maar werd afgewezen door de jury.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl