Cammell Laird / BAS
NOS Nieuws

Leuk, maar duur poolschip gaat niet Boaty McBoatface heten

Een Brits instituut laat het publiek meedenken over de naam van een nieuw hypermodern poolschip. Winnaar lijkt vooral de droge Britse humor te worden: Boaty McBoatface staat met stip op nummer 1.

Het schip van ruim 250 miljoen euro zal in 2019 van stapel lopen. Het kan zestig dagen achter elkaar op zee blijven, heeft een onderwaterrobot voor onderzoek en is het eerste Britse poolschip met een helikopterplatform. Het zal zowel op de Noordpool als op de Zuidpool ingezet worden.

De NERC, de organisatie achter het schip, nodigde deze week schoolkinderen, leraren en ouders uit om mee te denken over een naam. Als suggestie gaven ze wat beroemde Britse ontdekkingsreizigers, zoals James Cook of Ernest Shackleton.

Website plat

Het voorstel van een BBC-presentator sloeg pas echt aan: tot nu toe kozen 27.000 mensen voor Boaty McBoatface. De website was zelfs slecht bereikbaar door alle drukte.

Nummer twee heeft tot nu toe slechts 3000 stemmen gekregen. Andere geopperde namen zijn Pingu (naar de animatiepinguïn) en Usain Boat. In totaal zijn er ruim 3000 naamsuggesties gedaan.

Hoewel de presentator excuses aanbood voor de uit de hand gelopen grap, kan de NERC er wel om lachen. "We vinden het prachtig", zegt een woordvoerder. "We wilden dat mensen erover zouden praten. Fantastisch."

Alan West, ooit als First Sea Lord baas over de vloot, ziet er ook de humor wel van in, al is hij blij dat een jury uiteindelijk de knoop doorhakt. "Zo'n dolletje is typisch Brits", zegt hij tegen de BBC. "Ik ben er trots op dat we zoveel onzinnamen hebben, maar ik hoop wel dat die het niet worden."

De belangrijkste concurrent voor Boaty McBoatface is nu Henry Worsley, de Britse poolreiziger die eerder dit jaar omkwam bij een solotocht in Antarctica.

bbc
Poolreiziger Henry Worsely

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl