Cammell Laird / BAS

Attenborough wint het van Boaty McBoatface

En de naam voor een nieuw, 250 miljoen euro kostend onderzoeksschip wordt niet... Boaty McBoatface. Tot grote teleurstelling van veel Britten is het schip nu vernoemd naar bioloog Sir David Attenborough. Boaty McBoatface was de grote favoriet bij het publiek.

De Britse nationale milieuonderzoeksraad NERC vroeg mensen om suggesties voor een naam van het nieuwe schip in te sturen. James Hand, een oud-presentator van de BBC, verzon de ludieke naam 'RRS Boaty McBoatface'.

Bloody Cold In Here

Het voorstel van Hand sloeg aan bij de Britten: Boaty McBoatface kreeg binnen twee weken 125.000 stemmen. David Attenborough kreeg er 11.000. Andere namen die ook hoger op de lijst eindigden waren RRS It's Bloody Cold In Here, RRS Pingu en RRS Usain Boat.

Toen Hands voorstel onverwachts zoveel stemmen kreeg, bood hij zijn excuses aan. Het was tenslotte een grapje. De milieuonderzoeksraad vond het overigens geen probleem. "We vinden het prachtig", zei een woordvoerder eerder. "We wilden dat mensen erover zouden praten. Fantastisch."

De stemmen waren alleen niet doorslaggevend, want ook het ministerie van Wetenschappen en een jury moesten akkoord gaan met de naam. En zij waren meer gecharmeerd van de bioloog die vooral bekend is geworden door zijn natuurdocumentaires.

Uitstraling

Helemaal als een verrassing komt het verlies voor het Boaty McBoatface-kamp niet. Jo Johnson, de Britse wetenschapsminister, liet eerder al weten dat hij Boaty McBoatface niet de beste naam vond voor het schip dat in 2019 klaar moet zijn.

"Ik heb liever een naam die de geest van het wetenschappelijk onderzoek uitstraalt." Tot grote teleurstelling van de Britten die zich ingezet hadden voor Boaty.

Maar, niet getreurd. De onderwaterrobot aan boord van het schip krijgt nu wél de naam Boaty McBoatface.

Al is het voor sommigen nooit goed.

Deel artikel: