NOS NieuwsAangepast

Ordetroepen heroveren hotel Mogadishu; Somalische politiechef ontslagen

Ordetroepen in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben de hele nacht strijd geleverd met vijf extremisten, die gistermiddag na een aanslag een hotel hadden bezet. Drie extremisten zijn in de loop van de nacht gedood, twee zijn er opgepakt. Vanochtend vroeg hadden de ordetroepen het hotel weer in handen. Vanwege het incident is onder anderen de nationale politiechef ontslagen.

Bij de aanslag met een vrachtwagen kwamen gistermiddag 25 mensen om het leven. Dertig mensen raakten gewond, onder wie een minister. De zware explosie veroorzaakte ook grote schade in de omgeving van het hotel, dat veel bezocht wordt door politici, militairen en andere vooraanstaande Somaliërs.

De dader deed of hij pech had met zijn wagen, die recht voor het zwaarbewaakte hotel stond. Terwijl hij bezig was met zogenaamde reparatiewerkzaamheden liet hij de truck ontploffen.

Woede

Na de aanslag bezetten vijf mannen het hotel, waarop er urenlange vuurgevechten uitbraken tussen hen en de ordetroepen. De bezetters gebruikten granaten en sloten de elektriciteit in het gebouw af toen de avond viel. De politie zegt dertig mensen uit het hotel te hebben gered.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de radicaal-islamitische beweging al-Shabaab. Twee weken geleden was de grootste aanslag ooit in Mogadishu, waarbij 358 mensen om het leven kwamen. Die heeft al-Shabaab niet opgeëist. Over die bloedige terreurdaad heerst veel woede en verontwaardiging in Somalië en mogelijk is al-Shabaab bang dat het zijn draagvlak onder delen van de bevolking verliest.

De Somalische regering was vandaag bijeen voor een vergadering over de twee aanslagen. Na de bijeenkomst maakte de minister van Veiligheid bekend dat de nationale politiechef en het hoofd van de inlichtingendiensten zijn ontslagen. Ook zei hij dat er vijf mensen zijn aangehouden in verband met de aanslag twee weken geleden. Of zij banden hebben met al-Shabaab heeft hij niet gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl