Door de explosie werd een heel huizenblok weggeblazen AFP

"Al-Shabaab is teruggedrongen als conventionele strijdmacht, maar is als terreurgroep alleen maar succesvoller geworden." Dat zegt NOS-correspondent Koert Lindijer over de terreurorganisatie die zeer waarschijnlijk achter de grote aanslag in Mogadishu zit.

De Somalische hoofdstad werd gisteren opgeschrikt door de aanslag met een autobom op een druk kruispunt. 231 mensen kwamen om, zeker 275 raakten gewond en er werd een heel huizenblok weggeblazen.

Daarmee is de aanslag volgens Lindijer niet alleen de grootste terreuraanslag van Somalië, maar van heel Afrika. De aanslag is nog niet opgeëist, maar wordt door de regering toegeschreven aan al-Shabaab.

'Dit is de ergste aanslag die ik ooit heb gezien'

Volgens Lindijer werkt het aantreden van Donald Trump als president van Amerika en de aankondiging van een grootscheeps offensief van het Somalische leger "als olie op het vuur" voor de islamitische terreurbeweging al-Shabaab.

"Want sinds Trump aan de macht is, zijn er meer Amerikaanse drone-aanvallen op al-Shabaab en meer boots on the ground", zegt Lindijer. "En dat werkt als als een rooie lap op de terreurorganisatie."

Er zijn zo'n 200 Amerikaanse militairen gestationeerd in buurland Djibouti. "Officieel om het Somalische leger te adviseren, maar sinds de beëdiging van Trump hebben Amerikaanse militairen al twee keer meegedaan aan aanvallen op posities van al-Shabaab in Somalië", vertelt Lindijer. "Daarbij kwamen ook Amerikaanse militairen om het leven."

Door die aanvallen vanuit de lucht en op de grond is de terreurgroep de afgelopen maanden wel wat teruggedrongen, maar terroristische aanslagen zoals die van gisteren zijn heel moeilijk te voorkomen door het Somalische leger en de Afrikaanse vredesmacht die in het land is gestationeerd.

STER reclame