Trump bezorgt Somalische gemeenschap VS slapeloze nachten
Elke namiddag stroomt Capitol Café in de wijk Cedar-Riverside in Minneapolis langzaam vol. Somalische mannen bespreken er de laatste ontwikkelingen boven een kop kruidenthee en sambusa's, een soort vleespasteitjes in bladerdeeg. Op de tv aan de muur staat geen Arabische zender aan, maar CNN. Daarop verschijnt om de paar minuten het gezicht van de man die menig Somaliër momenteel slapeloze nachten bezorgt.
"Elke keer als ik Donald Trump zie, raak ik van slag," verzucht buurtwerker Yusuf. Hij heeft de hele dag met Somalische jongeren gewerkt en zit met een kop kruidenkoffie achter zijn laptop. "Trump maakt een zondebok van ons. Hij roept dat alle Somaliërs banden met terrorisme hebben. Het is triest en zorgt ervoor dat we als gemeenschap gehaat worden."
Mislukte vluchtelingenbeleid
Regelmatig wijst de Republikeinse presidentskandidaat de Somalische gemeenschap in Minnesota (met 25.000 mensen de grootste in de VS) aan als voorbeeld van het in zijn ogen mislukte vluchtelingenbeleid. Tijdens een recente toespraak aan de Youngstown University in Cleveland legde hij een verband met terrorisme: "We weten dat IS vluchtelingen rekruteert als ze ons land binnen zijn, zoals we dat gezien hebben bij de Somalische vluchtelingen in Minnesota."
Trump refereert daarmee aan de recente veroordeling van een groep jonge Somaliërs in Minneapolis. Volgens de rechter wilden de mannen naar Syrië afreizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Er was veel kritiek op het proces, omdat buiten de verdachten iedereen blank was. De betrokken FBI-agenten, de aanklager, de rechter en de voltallige jury.
"Mensen in mijn familie en vriendenkring moeten heus niets van terrorisme hebben. Zoiets wil je mensen in je omgeving niet aandoen", bezweert Abdikader Hassan. We ontmoeten de jonge activist in een nabijgelegen park, niet ver van de moskee en het Somalische winkelcentrum.
Abdikader praat vrijuit over de zorgen in zijn gemeenschap, maar als het T-woord valt, wordt hij toch wat ongemakkelijk. "De media staan vooraan als een Somalische jongen zich will aansluiten bij IS of al-Shabaab. Maar waar zijn ze als onze moskee wordt beschadigd of mensen worden neergeschoten? Sinds Donald Trump in het nieuws is, zijn er al twintig incidenten geweest."
Zorgen over racisme
De zorgen over racisme tegen de Somalische gemeenschap groeien met de dag. Buurtwerker Yusuf ziet het om zich heen. "Kinderen worden gepest op school. Laatst werd een meisje in een rolstoel omgekieperd en nageroepen: ‘IS go home!'. Dat komt echt door Donald Trump. Hij creëert met zijn uitspraken over immigranten een sfeer van geweld. Mensen met haat in hun hart zien hierin een rechtvaardiging om zulke dingen te doen. Ik ben bang voor de dag dat een instabiel persoon iets vreselijks aanricht in een moskee. Er komen daar op vrijdag soms wel duizend mensen om te bidden."
Yusuf is ervan overtuigd dat de gespannen sfeer in de Amerikaanse samenleving er juist voor zorgt dat moslimjongeren radicaliseren. "Stel, jij bent als jonge Somaliër hier in de VS geboren. Je krijgt je hele leven te horen dat je Amerikaan bent en dat je met hard werken alles kan bereiken. Maar op school word je gepest, je leraren mogen je niet en de politie behandelt je respectloos. Thuis heb je niemand om mee te praten of je hart bij te luchten. Dat maakt je kwetsbaar. En dat zijn ook de momenten waarop IS of al-Shabaab hun kans grijpen: ‘Jouw zogenaamde nieuwe land en volk accepteren je niet. Maar wij wel.'"
Donald Trump is een ronselaar voor IS geworden.
Yusuf gaat nog een stap verder. “Juist door zijn haatdragende teksten maakt Trump het erger. Hij is daarmee eigenlijk een ronselaar voor Islamitische Staat geworden.”
De spanningen in de Somalische gemeenschap zullen ook van invloed zijn op het stemgedrag tijdens de aankomende presidentsverkiezingen, meent Omar Fateh. Namens de gemeente Minneapolis helpt hij mensen in de wijk zich te registreren als kiezer en geeft hij informatie over beide kandidaten.
Belangrijke verkiezingen
“Als onafhankelijk ambtenaar mag ik mijn voorkeur niet uitspreken, maar ik constateer veel bezorgdheid bij de mensen over één specifieke kandidaat en diens uitspraken over immigranten. Ik denk dat daardoor veel Somaliërs zich dit jaar extra genoodzaakt voelen om te gaan stemmen."
Omars vriend, Abidaker Hassan, bevestigt dat. Hij is voorzitter van de Somalische Caucus voor de Democratische Partij in Minnesota. “Ik heb persoonlijk al tweeduizend nieuwe kiezers geregistreerd. Dat geeft het belang van deze verkiezingen wel aan. Donald Trump is tot alles in staat, zolang we hem niet stoppen."