Wat wil al-Shabaab?
Dit artikel is aangepast naar aanleiding van een nieuwe aanslag op een hotel in Somalië.
De islamitische terreurgroep al-Shabaab pleegt al jaren bloedige aanslagen in Somalië en buurland Kenia. Wie zijn de strijders van al-Shabaab en wat willen ze bereiken?
Oorsprong
Al-Shabaab betekent letterlijk 'de jeugd' en begint in 2003 als streng-islamitische jongerenbeweging in Somalië. Het doel is de sharia in te voeren, een strenge islamitische wetgeving, desnoods via een bloedige strijd. De terreurgroep heeft in Somalië algauw grote gebieden in handen en krijgt ook internationale ambities. In Westerse landen worden rekruten geworven en in 2012 sluit de terreurgroep zich aan bij al-Qaida.
Vredesmacht
Om de terreur een halt toe roepen, stuurt de Afrikaanse Unie in 2011 een vredesmacht naar Somalië. Zo'n 15.000 soldaten slagen er uiteindelijk in om al-Shabaab te verdrijven uit grote delen van het land, waaronder de hoofdstad Mogadishu.
Kenia speelt een grote rol in deze vredesmacht. Vooral omdat het als buurland veel last heeft van de toenemende terreur van al-Shabaab. Sinds 2011 zijn 4000 Keniaanse soldaten in Somalië gestationeerd.
Wraak
Juist vanwege het grote aandeel in deze Afrikaanse vredesmacht zijn de aanvallen van al-Shabaab in Kenia alleen maar toegenomen. Aanslagen op busstations, scholen, markten en kerken volgen. Met als dieptepunt de bloedige aanslag in 2013 op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Hierbij vallen 70 doden.
Al-Shabaab zegt door te gaan met zijn terreurdaden totdat alle Keniaanse soldaten uit Somalië zijn verdreven. Tussen 2012 en 2014 zijn bij aanslagen van al-Shabaab in Kenia ruim 300 mensen gedood. En nu is daar de aanval op de campus bij gekomen.
Als er al spanningen zijn, dan zijn dat veel meer tribale spanningen.
Geen verdeling
Kenia is een overwegend christelijk land. Ruim een kwart van de bevolking is islamitisch. De terreuraanslagen lijken vooralsnog geen verdeling of haat te veroorzaken tussen deze twee bevolkingsgroepen in Kenia. Volgens correspondent Koert Lindijer zijn er weinig voorbeelden van onderlinge haat. "Als er al spanningen zijn, dan zijn dat veel meer tribale spanningen."
Toerisme
Toerisme is na de landbouw de grootste inkomstenbron voor Kenia. Het terroristische geweld heeft ongetwijfeld een enorme negatieve invloed op de toeristenstroom en dus ook op de Keniaanse economie. Veel meer dan de Keniaanse toerismebond wil toegeven.
Volgens de Kenyan Tourist Board is het toerisme in de eerste helft van 2014 met vier procent afgenomen. Maar een grote hotelketen noemt deze becijfering een grap en zegt dat de hotels in die periode 30 tot 50 procent verlies hebben gedraaid.
Sinds afgelopen zomer pleegt al-Shabaab ook weer aanslagen op hotels in buurland Somalië. Naast de aanslag van vandaag pleegde de terreurgroep afgelopen zomer ook al diverse aanslagen op hotels.