AP/Reuters

Applaus, oorverdovend gejuich en mensen die elkaar huilend in de armen vallen. In de straten van Barcelona is het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid met uitzinnige blijdschap ontvangen. Bij het Catalaanse parlement, waar het besluit werd genomen, hadden zich duizenden mensen verzameld.

Hieronder een greep uit de reacties uit Barcelona:

Reuters

Een fantastisch gevoel. Leve het vrije Catalonië! Ik kan mijn gevoelens niet onder woorden brengen. Ik dacht eigenlijk dat het niet kon. Het is gelukt dankzij deze moedige mensen.

Reuters

Dit is heel bevredigend, omdat we na een zwaar gevecht hebben bereikt wat we wilden. We zijn blij en dat kunnen we niet verbergen. Een nieuw hoofdstuk begint voor het Catalaanse volk, voor alle zeven miljoen.

APTV

Ik ben super, super, super blij. Zo blij. En ik ben heel opgelucht. Nu zijn we eindelijk Catalanen, we kunnen onszelf zijn. We zijn gelukkig.

Natuurlijk is niet iedere Catalaan blij met de onafhankelijkheid. Bij het referendum begin oktober stemde dan wel 90 procent van de Catalanen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 42 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

En ook in de Spaanse hoofdstad Madrid is niet iedereen blij met de afscheiding:

Reuters

Ik had niet gedacht dat dit hun oplossing zou zijn. Ik hoopte op redelijkheid en dat het dus niet zover zou komen. Dit is wat mij betreft niet de goede weg die nu wordt ingeslagen.

Reuters

Dit mondt uit in totale verwarring. Ik denk dat we de komende week chaos gaan zien, maar ik hoop dat het niet uit de hand loopt. We zullen zien.

Reuters

Het is een ramp, echt een ramp. De mensen daar weten niet wat ze aan het doen zijn, ze zijn onverantwoordelijk. Maar ja, ze hebben het gedaan. Dat kunnen we niet veranderen. Hup Spanje!

Dat het niet veranderd kan worden, daar is de Spaanse regering het niet mee eens. Kort na het besluit van het Catalaanse parlement, hief de Senaat in Madrid namelijk het zelfbestuur van Catalonië op. De Spaanse regering vergadert vanavond nog over de uitvoering van dat besluit.

STER reclame