De ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Scholen en parkeergarage dicht vanwege onveilige vloer

In Sas van Gent en in Zwolle zijn vandaag basisscholen gesloten omdat de vloeren mogelijk onveilig zijn. Deze hebben dezelfde constructie als de de parkeergarage die in mei instortte in Eindhoven.

Daarnaast zijn een scholengemeenschap in Hellevoetsluis en een parkeergarage in Haarlem ook dicht.

In Sas van Gent gaat het om multifunctioneel centrum De Statie. Daarin zitten naast de basisschool een sporthal, kinderopvang, bibliotheek en zalencentrum en welzijnsorganisaties, schrijft Omroep Zeeland.

Stempels

In Zwolle blijft basisschool Het Festival tot aan de zomervakantie dicht, meldt RTV Oost. Maandag en dinsdag zijn de leerlingen nog vrij, voor daarna moet nieuwe huisvesting worden gezocht.

In Haarlem is de parkeergarage aan het Marsmanplein gisteravond uit voorzorg afgesloten. Tot morgenavond kunnen bewoners hun auto daar weghalen, schrijft NH Nieuws. Waarschijnlijk zullen op korte termijn stempels worden gezet. Het gedeelte voor bewoners kan na de maatregelen weer open, het openbare gedeelte blijft voor onderzoek dicht.

In Hellevoetsluis blijft het gebouw van scholengemeenschap Helinium en dat van het Albeda College voorlopig dicht. Maandag werd besloten het pand aan de Fazantenlaan 1 en 2 tijdelijk te sluiten, meldt de regionale omroep Rijnmond. Voor 440 leerlingen moet een oplossing worden gezocht.

Vloerplaten

In het hele land controleren gemeenten op aanwijzing van het ministerie van Binnenlandse Zaken gebouwen met dezelfde constructie als de parkeergarage op Eindhoven Airport. Daar zijn brede vloerplaten gebruikt, waarop beton is gestort.

Volgens de branchevereniging VN Constructeurs kan het in Nederland om 100 tot 150 panden gaan, doorgaans ziekenhuizen, scholen, kantoren en parkeergarages.

Panden met mogelijk een onveilige vloer

Provincieplaatssoort gebouwmaatregel
OverijsselEnschedehogeschool Saxiondicht
ZwolleX-gebouw hogeschool Windesheimdicht
Zwollebasisschool Het Festivaldicht
GelderlandArnhem(v)mbo-school Leerpark Presikhaafdicht
Noord-HollandAlkmaarsporthal De Meent vloer versterkt
Haarlemparkeergaragedicht, mogelijk stempels
Zuid-HollandRotterdamPolak-gebouw Erasmus Universiteitdicht
Rotterdamacht niet met name genoemde pandenonderzoek
Krimpen a/d IJsselKrimpenerwaardcollegeweer open, vloer veilig
Hellevoetsluisscholengemeenschap Heliniumdicht
HellevoetsluisAlbeda Collegedicht
BrabantHoevenbrede basisschooldicht
ZeelandSas van Gentmultifunctioneel centrum De Statiedicht
GoesGoese Lyceum?

Advertentie via Ster.nl