Het Polak gebouw van de Erasmus Universiteit, gezien vanuit de lucht.
NOS NieuwsAangepast

Nog acht Rotterdamse gebouwen met mogelijk gevaarlijke vloer

In Rotterdam zijn nog acht gebouwen met mogelijk gevaarlijke vloerconstructies. Volgens de gemeente Rotterdam zijn verdere controles nodig. Gisteravond werd om dezelfde reden een gebouw van de Erasmus Universiteit ontruimd.

De negen Rotterdamse gebouwen zijn in beeld gekomen bij een inventarisatie van de gemeente. Naar aanleiding van de instorting van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport droeg het ministerie van Binnenlandse Zaken alle gemeenten en gebouweigenaren op om de vloerconstructies te controleren.

Maandag duidelijkheid

Het is niet bekend welke andere Rotterdamse gebouwen mogelijk een risico vormen. Ook is onduidelijk hoe groot het risico is en of de gebouwen in gebruik kunnen blijven. Maandag komt de gemeente met meer informatie. De Erasmus Universiteit besloot het Polak-gebouw uit voorzorg te ontruimen omdat daar vaak honderden studenten tegelijk zijn.

Bij de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport in mei vielen geen slachtoffers. Het gebouw was nog niet in gebruik en er waren geen bouwvakkers aanwezig. Onderzoek wees uit dat de instorting te wijten was aan een technische fout in de vloerplaten. Die waren niet opgeruwd, waardoor het beton niet optimaal aan de platen hechtte.

Vanaf 2000

Naar aanleiding van het onderzoek verspreidde het ministerie van Binnenlandse Zaken een instructie aan gemeenten en gebouweigenaren. Ze moeten alle gebouwen onder de loep nemen die vanaf 2000 zijn opgeleverd. Aan de hand van een stappenplan kan worden gecontroleerd of de vloerconstructies een risico kunnen vormen.

Gisteren werd bekend dat een basisschool in Hoeven voorlopig niet opengaat omdat dezelfde bouwtechniek is gebruikt als bij Eindhoven Airport. Enkele weken geleden bleek al dat een sporthal in Alkmaar dezelfde constructie heeft. De hal is inmiddels deels in gebruik, wel zijn enkele veiligheidsmaatregelen getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl