NOS NieuwsAangepast

Wilders en Dewinter niet welkom in Molenbeek

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

PVV-leider Geert Wilders en Filip Dewinter van het Vlaams Belang zijn niet welkom in de gemeente Molenbeek. De twee willen volgende week vrijdag een auto-tour maken door de Brusselse gemeente, maar volgens het Molenbeekse gemeentebestuur is het bezoek provocerend en te gevaarlijk.

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen de NOS dat het besluit om de twee niet toe te laten al is genomen. Er moet alleen nog een brief worden gestuurd naar het Vlaams Belang om hen op de hoogte te brengen.

"Wij hebben de risico's ingeschat en die vinden we veel te groot. Ze zeggen dat ze op safari willen in Molenbeek. Dat is provocerend en kan tot onveilige situaties leiden."

Wij gaan toch. We laten ons niet zomaar wegzetten.

Woordvoerder Vlaams Belang

Het Vlaams Belang is niet van plan zich iets aan te trekken van het besluit van de gemeente. "Wij gaan toch. We laten ons niet zomaar wegzetten", zegt een woordvoerder. "Het is natuurlijk onvoorstelbaar dat een gekozen volksvertegenwoordiger de toegang wordt ontzegd tot een gemeente in zijn eigen land."

Molenbeek kreeg twee jaar geleden wereldwijd bekendheid als jihadistenbolwerk. De broers Abdeslam, verantwoordelijk voor de terroristische aanslagen in Parijs, komen ervandaan en de aanslagen Brussel werden er deels voorbereid. Dewinter wil Wilders er rondleiden omdat Molenbeek volgens hem meer lijkt op een Marokkaanse stad dan op een Europese.

Dewinter: "In Nederland is het gelukkig nog niet zover gekomen, daarom wou Wilders met eigen ogen zien hoe het in Brussel is gesteld".

De burgemeester van Molenbeek zei direct na de aankondiging al dat ze niet wil dat aanhangers van extreem-rechts samenkomen in onze gemeente. Toen was er nog geen toestemming voor het bezoek gevraagd door het Vlaams Belang. De partij deed dat later alsnog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl