In 2014 ging NS over op windenergie, geleverd door Eneco
NOS Nieuws

Grote afnemers Eneco bang dat duurzame koers in gevaar komt

NS, KPN en Albert Heijn hebben een brandbrief gestuurd naar de raad van bestuur van Eneco. De drie grote afnemers van Eneco maken zich zorgen dat de duurzame koers van het energiebedrijf in gevaar komt bij een eventuele verkoop.

Eneco is in handen van 53 Nederlandse gemeenten en die overwegen hun aandelen te verkopen vanwege de splitsing van het bedrijf in een netwerk- en een leveringsbedrijf. Als voldoende gemeenteraden instemmen met verkoop, kan een commerciële partij een meerderheidsbelang bemachtigen.

'Groene ommezwaai'

De topmannen van NS, KPN en Albert Heijn wijzen erop dat "Nederland nog altijd achterloopt als het gaat om het halen van de energiedoelen die in de EU en het Klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken" en prijzen Eneco, "dat al jaren hard werkt aan de groene ommezwaai die nodig is".

NS maakt als eerste treinbedrijf ter wereld 1,2 miljoen treinreizen per dag op windenergie van Eneco. KPN is sinds 2015 klimaatneutraal dankzij groene stroom van Eneco en Albert Heijn werkt met Eneco samen aan het verduurzamen van zijn winkels. "Voor ons is van belang het behoud van de groene koers die Eneco al jaren vaart te borgen richting de toekomst", schrijven ze.

Duurzaamheid

Zondag sprak ook de centrale ondernemingsraad van Eneco al zijn zorgen uit over een mogelijke verkoop van het bedrijf. De ondernemingsraad is bang dat daarbij niet genoeg gelet wordt op de duurzaamheid van het bedrijf en de belangen van de werknemers.

De 53 gemeenten moeten voor 31 oktober aan de aandeelhouderscommissie laten weten wat ze willen doen met hun aandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl