NOS NieuwsAangepast

Ondernemingsraad Eneco waarschuwt gemeenten: denk goed na

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Eneco heeft een brief gestuurd aan de 53 Nederlandse gemeenten die aandelen hebben in het energiebedrijf. Daarin spreekt de COR namens 3500 medewerkers zijn zorgen uit over het verloop van de verkoop van aandelen.

De colleges van onder meer Den Haag, Rotterdam en Dordrecht stelden de afgelopen tijd voor Eneco-aandelen te verkopen. De ondernemingsraad is bang dat daarbij niet genoeg gelet wordt op de duurzaamheid van het bedrijf en de belangen van de werknemers.

De Rotterdamse gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met de verkoop, de Haagse gemeenteraad stemde verrassend tegen.

Andere eigenaar

De 53 gemeenten moeten voor 31 oktober aan de aandeelhouderscommissie laten weten wat ze willen doen met hun aandelen. De 50 gemeenten die naast Rotterdam, Den Haag en Dordrecht aandeelhouder zijn, hebben een klein belang van 1 of 2 procent.

De gemeente Dordrecht zegt "geen zwaarwegend publiek belang te zien om de aandelen te behouden". Rotterdam is grootaandeelhouder met 31 procent van de aandelen. Daarna komen Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9 procent).

Als voldoende gemeenteraden instemmen met verkoop, kan een commerciële partij een meerderheidsbelang bemachtigen. Eerder ging Nuon over in handen van het Zweedse Vattenfall. En recenter nam het Duitse RWE Essent over.

Langetermijnhorizon

In de brief laat de COR blijken eigenlijk tegen verkoop van de overheidsbelangen te zijn, maar het te begrijpen als gemeenten ervoor kiezen hun belang te verzilveren. Als ze dat doen, moeten ze wel garanderen dat "de verantwoorde visie van Eneco" behouden blijft. Daarvoor moeten toekomstige aandeelhouders de duurzame strategie voor het bedrijf onderschrijven en een langetermijnhorizon hebben. Ook moeten ze de werkgelegenheid van de huidige medewerkers garanderen, stelt de COR.

De vakbond CNV sprak al eerder zorgen uit over de aandelenverkoop. "Eneco investeert jaarlijks 300 miljoen in duurzame projecten. Handhaaft een nieuwe eigenaar dat? Of gaan dergelijke investeringen elders heen?", zegt voorzitter Jan de Vries.

De COR vraagt gemeenten de duurzame visie te omarmen en wenst hen "een wijs besluit" toe. Het is nog niet bekend welke partij geïnteresseerd is in het aankopen van de aandelen die mogelijk vrijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl