Wilders bij de regiezitting in de zaak rond zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak

Wilders ziet af van wraking rechter

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

PVV-leider Geert Wilders gaat de voorzitter van het gerechtshof dat de 'minder Marokkanen'-zaak behandelt niet wraken. Dat bleek donderdag na overleg tussen Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops tijdens een korte schorsing. Wraking hing in de lucht omdat de raadsheer had besloten zich niet terug te trekken uit het proces, nadat Wilders daar dinsdag op had gezinspeeld.

Wilders onderbrak toen na de lunchpauze plotseling het betoog van zijn advocaat met de mededeling dat hij informatie had gekregen over een van de drie raadsheren van het hof "die hem de wenkbrauwen deed fronsen". Het ging om de voorzitter van het hof, raadsheer Jeanne Gaakeer, die ook voorzitter is van de stichting Gascaria.

Deze stichting heeft vorig jaar een prijs toegekend aan een politieke tegenstander van hem, stelde Wilders. UvA-student Sinead Wendt kreeg de prijs voor haar masterscriptie. In het juryrapport werd Wendt niet alleen geprezen om haar academisch niveau, maar ook vanwege haar persoonlijke betrokkenheid bij ongedocumenteerde vluchtelingen.

'Niet bevredigend'

Wilders vindt de verklaring die de raadsheer donderdagochtend aflegde over haar besluit om zich niet terug te trekken, "niet bevredigend". Volgens de PVV-leider gaat de rechter in haar toelichting niet in op een volgens hem essentiële passage in het juryrapport. Daarin klinkt volgens Wilders waardering voor de inzet van de studente voor ongedocumenteerde vluchtelingen. "Mijn indruk is dat u daar sympathie voor heeft", aldus Wilders.

De PVV-leider heeft geen vertrouwen meer in de rechter maar er is nu te weinig om een wrakingsprocedure tegen haar te beginnen, zei hij na overleg met zijn advocaat. "Ik vraag u daarom uzelf te verschonen", aldus Wilders. Raadsheer Jeanne Gaakeer reageerde direct. "Ik zal mezelf niet verschonen", zei ze.

De raadsheer gaf donderdagochtend bij het begin van de zitting een korte toelichting op haar betrokkenheid bij de toekenning van een prijs aan een studente die volgens Wilders een linkse activiste is. Volgens de raadsheer wist ze niet van de achtergrond van de studente en heeft ze haar slechts een keer ontmoet, bij de prijsuitreiking.

'Openbare informatie'

Volgens Wilders is zij een linkse activiste die sinds 2013 betrokken is bij het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier. Ze zou eerder dit jaar ook betrokken zijn bij de organisatie van demonstraties tegen Wilders en de Amerikaanse president Trump.

"Het klopt dat ik voorzitter ben van de stichting en in 2016 deel uitmaakte van de jury", zei Gaakeer. "Alle informatie is openbaar", stelt ze. De stichting heeft te maken met een van haar nevenfuncties als hoogleraar.

Extra onderzoek

Vandaag werd nog eens duidelijk dat het Openbaar Ministerie en de advocaat van Wilders lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de vraag of er nog nader onderzoek nodig is voordat het proces volgend jaar inhoudelijk van start kan gaan.

Raadsman Knoops diende dinsdag een reeks aan verzoeken in, van het horen van premier Rutte en enkele oud-ministers als getuige tot onderzoek door vier wetenschappers. Ook wil Knoops dat de bijna 650 mensen die aangifte hebben gedaan tegen Wilders als getuige worden opgeroepen.

Volgens het OM is dat allemaal niet nodig. Het onderzoek is klaar, aldus het OM. De aanklagers adviseren het hof alle verzoeken van Knoops af te wijzen.

Het hof doet op 9 november uitspraak over de verzoeken van Knoops.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl