Wilders in de rechtszaal, december 2016

'Minder Marokkanen'-uitspraak Wilders nu onder loep van gerechtshof

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Vandaag start in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol het hoger beroep in de 'minder Marokkanen'-zaak van Geert Wilders. Het gerechtshof van Den Haag buigt zich de komende maanden over de vraag of de uitspraken uit 2014 van de PVV-leider in een Haags café over minder Marokkanen strafbaar zijn. Wilders vecht zijn veroordeling door de rechtbank van vorig jaar aan.

Het hof heeft deze week twee dagen uitgetrokken voor de zaak. Het gaat nog niet om de inhoudelijke behandeling van het proces, maar om een zogenoemde regiezitting. Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops en het Openbaar Ministerie mogen uitleggen op welke punten ze het niet eens zijn met het vonnis van de rechtbank.

Ook mogen ze aangeven welke onderzoekswensen ze nog hebben. Naar verwachting komt Knoops met het verzoek om deskundigen als getuigen te horen.

Geen straf

De rechtbank van Den Haag veroordeelde de PVV-leider op 9 december voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Wilders werd vrijgesproken van het aanzetten tot haat. De rechtbank legde hem geen straf op omdat hij volgens de rechter met deze veroordeling voldoende gestraft is. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5000 euro geëist.

Wilders werd veroordeeld voor uitspraken die hij in 2014 deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag. Hij vroeg aan PVV-aanhangers of zij meer of minder Marokkanen wilden hebben in de stad en in Nederland. Het publiek scandeerde "minder, minder", waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen.

Volgens de rechtbank was Wilders hiermee strafbaar. "Mede gezien het opruiende karakter van de manier van uitlaten, worden anderen hiermee aangezet tot discriminatie van personen met een Marokkaanse afkomst", oordeelde de rechtbank.

Geen ras, geen racist

Wilders ging direct tegen het vonnis in beroep. Hij was het oneens met de rechters. "Marokkanen zijn geen ras en mensen die wat zeggen over Marokkanen zijn geen racisten. Ik ben geen racist en mijn kiezers zijn dat ook niet", zei hij in een eerste reactie.

Volgens de PVV-politicus hebben de rechters met hun uitspraak miljoenen Nederlanders beperkt in hun vrijheid van meningsuiting "en daarmee iedereen veroordeeld".

Hoewel het OM tevreden was over de veroordeling van Wilders is het ook in beroep gegaan tegen het vonnis. Door in beroep te gaan kunnen ook de punten worden voorgelegd waarin de rechtbank het OM niet heeft gevolgd, zoals dat Wilders met zijn uitspraken ook zou hebben aangezet tot haat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl