Koning Willem-Alexander beëdigt het kabinet op paleis Noordeinde
NOS NieuwsAangepast

Rutte III op het bordes en aan de slag, de dag in vogelvlucht

Vandaag, 225 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen, wordt het kabinet-Rutte III dan echt een feit. Het is een dag van vooral officiële gebeurtenissen, de plannen van het regeerakkoord zijn al ruim twee weken geleden bekendgemaakt.

Het wordt een drukke dag voor de ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Veel momenten zijn live te volgen op NOS.nl, de app en op radio en televisie. Hier een overzicht van het programma.

11.00 uur: De beëdiging (live) op Paleis Noordeinde

De ceremonie is in de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde. Eerst leest de directeur van het kabinet Chris Breedveld de tekst voor van de eed en de belofte.

De ministers stappen dan een voor een naar voren en zeggen tegen de koning "Zo waarlijk helpe mij God almachtig' of "Dat verklaar en beloof ik". Het mag ook in het Fries "Sa wier helpe my God Almachtich" of "Dat ferklearje en ûnthjit ik!".

Daarna zijn de staatssecretarissen aan de beurt.

In 2012 werd de beëdiging van de ministers voor het eerst live uitgezonden op televisie. Het was nog even wennen; koningin Beatrix begon iets eerder dan de bedoeling was waardoor het over moest voor de camera. Ze mopperde dat het een toneelstukje dreigde te worden.

Het persvak staat al klaar voor de bordesfoto op paleis Noordeinde

11.20 uur: De bordesscène op de trap aan de achterkant van het paleis

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis staat een koning met een nieuw kabinet klaar voor het belangrijke foto- en filmmoment. Tot 1971 liet een kabinet zich altijd zonder het staatshoofd vastleggen, maar het kabinet-Biesheuvel bracht daar verandering in.

Als het regent, worden de fotografen en filmploegen naar binnen gevraagd. Dan presenteren de nieuwe ministers en de koning zich in de voorvestibule van paleis Noordeinde. De staatssecretarissen doen niet mee aan dit officiële moment.

De symbolische sleutel van de schatkist bij de overdracht van het ministerie van Financiën

12.00-16.00 uur: Op weg naar de nieuwe werkplek

Vanuit paleis Noordeinde gaan alle ministers en staatssecretarissen naar hun nieuwe werkplek om het werk van hun voorganger over te nemen. De oude bewindspersoon staat klaar, vaak met een glaasje champagne, om zijn opvolger te ontvangen en alle dossiers te overhandigen.

Voor ambtenaren was het nog een aardige puzzel de afgelopen dagen, want de dossiers worden niet één op één overgedragen. Sommige ministeries krijgen er een minister bij en veel portefeuilles zijn verwisseld.

De historische Trêveszaal, bij uitzondering opengesteld voor het publiek

16.30 uur: Voor het eerst in de Trêveszaal, de officiële vergaderzaal voor de ministerraad

Pas op het moment dat het staatshoofd de ministers officieel heeft beëdigd, mogen de nieuwe bewindslieden naar binnen in de mooiste vergaderzaal van het ministerie van Algemene Zaken. Alleen bij de eerste ministerraad kunnen cameraploegen en fotografen beelden maken, daarna niet meer.

20.30-22.00 uur: Presentatie nieuwe ploeg aan de pers, live-uitzending van de NOS

De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) nodigt de parlementaire journalisten uit op het ministerie van Algemene Zaken om de nieuwe bewindslieden te ontmoeten. De NOS heeft op NPO 1 en Radio 1 een speciale uitzending waarin alle ministers en staatssecretarissen uitgebreid aan bod komen.

De televisie-uitzending wordt gepresenteerd door Dionne Stax en Ron Fresen, de radio-uitzending door Lara Rense en Tijs van den Brink.

Op vrijdag begint het echte werk, want dan is er ministerraad, nu zonder cameraploegen. Dan wordt de regeringsverklaring besproken. De Tweede Kamer debatteert daar volgende week woensdag en donderdag over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl