Iraniërs houden na de verkiezingen in 2009 borden omhoog met leuzen als "BBC tegen de Iraanse overheid"
NOS Nieuws

BBC klaagt bij VN over intimidatie personeel in Iran

De BBC heeft een klacht ingediend tegen Iran bij de Verenigde Naties. De autoriteiten in dat land zouden medewerkers van de Britse nieuwsorganisatie lastigvallen en vervolgen. BBC-directeur Tony Hall spreekt van een schending van de mensenrechten.

Iran heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar 152 personeelsleden van de Perzische tak van de nieuwsorganisatie, BBC Persian. Zij worden verdacht van een samenzwering tegen de nationale veiligheid. Als gevolg daarvan werden de rekeningen van BBC-medewerkers bevroren.

In een verklaring zegt de nieuwsorganisatie dat het personeel van BBC Persian doelwit is sinds de omstreden verkiezingen in Iran in 2009. De Iraanse autoriteiten zeiden toen dat andere landen zich met de stembusgang hadden bemoeid. Hall: "Dit is een collectieve straf voor journalisten die hun werk proberen te doen."

Familie lastiggevallen

Sinds de verkiezingen in 2009 zouden familieleden van medewerkers zijn vastgehouden en hun ouders op willekeurige tijden zijn verhoord, bijvoorbeeld 's avonds laat. Personeelsleden worden op sociale media onder meer beschuldigd van illegale seksuele handelingen.

De BBC roept de Iraanse overheid op onmiddellijk te stoppen met het vervolgen van zijn medewerkers. Ook vraagt de nieuwsorganisatie de internationale gemeenschap om de intimidatie door Iran te veroordelen. De Iraanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl