AFP
NOS NieuwsAangepast

Turkse journalist komt toch voor lezing naar Amsterdam

De oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet komt toch naar Amsterdam voor de Vrijheidslezing op 1 november. Dat heeft hij tegen NOS-correspondent Lucas Waagmeester gezegd.

Gisteren meldde debatcentrum De Balie, waar de lezing zou worden gehouden, dat Can Dündar niet naar Nederland durft te reizen nu justitie in Turkije de internationale politieorganisatie Interpol heeft verzocht om een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen.

Volgens directeur Yoeri Albrecht van De Balie hebben de politieke reacties op het persbericht van gisteren de stemming veranderd. Vanuit de Tweede Kamer, maar ook vanuit de Amsterdamse gemeenteraad, komt de vraag om garanties dat Dündar niet wordt opgepakt. Die garantie is er nog niet, maar na die oproep durft hij het aan, zegt Albrecht. "Dündar zegt letterlijk tegen mij: ik neem dan maar het risico om gearresteerd te worden."

Kritisch

Dündar heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over de Turkse regering. Hij vluchtte van Turkije naar Duitsland na een rechtszaak tegen hem.

De oud-hoofdredacteur zegt tegen de BBC dat hij van plan is naar Nederland te reizen. "Interpol moet niet een politieagent van de Turkse staat in Europa worden. Ik vind dat er een scheiding moet worden gemaakt tussen de ideologische criminelen en echte criminelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl