Klaas-Jan Huntelaar

Ajax wint matige Klassieker na spectaculaire tweede helft

Ajax is winnaar geworden van de Klassieker in De Kuip. In een wedstrijd die pas na rust de moeite waard was, wonnen de Amsterdammers dankzij invallers Kasper Dolberg en Siem de Jong met 4-1 van Feyenoord.

Koploper PSV won eerder op de dag met 3-0 van Heracles Almelo. De voorsprong van de Eindhovenaren op Ajax blijft vijf punten. Feyenoord staat nu acht punten achter op PSV.

Het eerste kwartier in de regenachtige Kuip was slordig van beide kanten, al ging de bal bij Ajax makkelijker rond. Het resulteerde in niet veel meer dan een schot op doel van Klaas-Jan Huntelaar. David Neres omspeelde Ridgeciano Haps nog op een fraaie manier op de achterlijn, maar zijn voorzet kwam niet aan bij een medespeler.

Een tackle van Tonny Vilhena op Donny van de Beek

Scheidsrechter Danny Makkelie liet veel toe, waardoor het duel harder werd. Maar erg consequent oogde de scheidsrechter niet bij zijn beslissingen. Al helemaal niet nadat Makkelie in korte tijd geel had getrokken voor achtereenvolgens Huntelaar, Nicolai Jørgensen en Tonny Vilhena, terwijl daarvoor spelers met soortgelijke acties waren weggekomen.

Slechte eerste helft

Zowel Ajax als Feyenoord lukte het in de slechte eerste helft niet om tot een volwaardige aanval te komen, al kwam Amin Younes nog wel tot een schot. Uit een vrije trap van Jens Toornstra was Jørgensen nog het dichtst bij de 1-0, maar doelman André Onana reageerde adequaat op zijn inzet.

Er werden veel harde duels uitgevochten

Ook na rust ging er veel mis. Sofyan Amrabat leverde plots in bij Neres. De Braziliaanse vleugelaanvaller stuurde Huntelaar weg, die verwoestend uithaalde en zijn negende treffer in een Klassieker maakte. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met Johan Cruijff en Marco van Basten.

Feyenoord kreeg vijf minuten daarna de uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. Haps ging in het zestienmetergebied over het been van Matthijs de Ligt, maar Onana stopte vervolgens de door Jørgensen genomen strafschop. Het was de derde gemiste strafschop van Feyenoord op rij.

Toornstra scoort

Niet veel later konden de fans in De Kuip alsnog juichen. Na geklungel van De Ligt behield Jørgensen het overzicht en knalde Jens Toornstra hoog raak. Het bleek het startsein voor een Rotterdams offensief. Onana bracht redding op een schot van dichtbij van Jørgensen en Vilhena trapte over.

Klaas-Jan Huntelaar trapt de 1-0 achter Brad Jones
    Even later schiet Jens Toornstra de gelijkmaker binnen
    Ook Kasper Dolberg pakt zijn doelpunt mee
    Ajax-spelers zijn in hun nopjes met de 4-1

Huntelaar zat dicht tegen een tweede gele kaart aan. Trainer Marcel Keizer greep na 65 minuten in en bracht Dolberg. De Deen, vorig jaar ook trefzeker in De Kuip, zette Ajax weer op voorsprong na voorbereidend werk van Hakim Ziyech en uitblinker Neres.

In de slotfase liep Ajax verder uit via invaller De Jong (derde assist Neres) en opnieuw Dolberg. Het is voor Feyenoord de vierde keer op rij dat er niet gewonnen wordt in De Kuip.