De verkiezingsdag wordt geplaagd door slecht weer
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Japan: premier aast op grote meerderheid

106 miljoen Japanners kunnen vandaag naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Premier Abe hoopt dat hij zijn tweederdemeerderheid in het parlement behoudt, zodat hij wijzigingen in de grondwet kan aanbrengen.

De verkiezingen zijn een jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Abe schreef ze vorige maand uit omdat hij zijn gestegen populariteit wil verzilveren. Zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) lag lange tijd onder vuur vanwege politieke schandalen, maar mede door Abes harde standpunt over Noord-Korea hebben veel Japanners de partij weer in de armen gesloten.

Partij van de Hoop

De belangrijkste tegenstanders van de LDP lijken de Partij voor Constitutionele Democratie en de Partij van de Hoop. Er wordt echter niet verwacht dat ze het de LDP echt moeilijk kunnen maken.

Beide partijen zijn net ontstane afsplitsingen van bestaande partijen en hebben niet veel tijd gehad om zich te profileren. De partijleider van de Partij van de Hoop, de populaire gouverneur Koike van Tokio, is zelf niet verkiesbaar.

Een van de zaken die Abe met zijn nieuwe mandaat wil regelen, is het schrappen van het pacifisme uit de grondwet. Sinds de Tweede Wereldoorlog staat in de wet dat Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger mag hebben. Abe vindt dat niet meer van deze tijd, mede vanwege de dreiging die van Noord-Korea uitgaat.

Orkaan

De opkomst bij de verkiezingen zal waarschijnlijk worden gedrukt door het slechte weer. Orkaan Lan is in aantocht en het land heeft nu al te maken met harde wind en regen. Honderden vluchten zijn geschrapt en het treinverkeer is in verschillende regio's gestremd.

Het slechte weer heeft er ook toe geleid dat veel stembureaus eerder zijn gesloten dan gepland. Niet iedereen was daarvan op de hoogte, wat ook bijdraagt aan een lager opkomstpercentage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl